Facebook Twitter Email

„Ca logică de business este perfect valabil: în perioada de boom economic, românii au investit în țară deoarece economia avea reale perspective de creștere. Când România a intrat în contracții, era firesc să apară o reorientare a in­ves­tițiilor“, spune Lionăchescu.

Într-adevăr, dacă analizăm oamenii de afaceri prezenți în Top 300 cei mai bogați români ale căror businessuri  au înregistrat creșteri chiar și în anii de criză, vom constata că, pentru cei mai mulți dintre ei, strategia câștigătoare a fost deschiderea de reprezentanțe și birouri în străinătate. De cele mai multe ori, succesul a fost înregistrat din recucerirea vechilor piețe tradiționale ale României: Peninsula Arabică, Africa, foste țări ale Uniunii Sovietice, dar și locații noi, precum Marea Britanie sau țări care au aparținut fostului bloc comunist – Serbia, Muntenegru, Polonia sau Cehia.

De departe unul dintre cei mai mari investitori în plan internațional este Gabriel Comănescu, proprietarul Upetrom Group, companie care, în ultimul an, a reușit să câștige contracte externe și noi piețe de exploatare. Acesta are reprezentanțe deschise în Marea Britanie, Olanda, Roma, Kazahstan și Tunisia. Peste zece firme românești sunt deja prezente în Kurdistan, acestea numărând peste 300 de angajați români. Delta ACM, controlată de milionarul Florea Diaconu, lucrează de câteva luni la un contract câștigat în Kurdistan, în valoare de 67 milioane de dolari.

Pa&Co Internaţional, compania familiei Cășuneanu, a pătruns în Orientul Mijlociu prin Magna Constracting LLC din Emiratele Arabe Unite. În Polonia, Alin Alexandru Popa, acționar majoritar al edy Polska, a deschis o companie de sine stătătoare, cu o flotă de 20 camioane.Dan Adamescu a investit în sectorul asigurărilor în Ungaria și Germania. Dinu Patriciu are afaceri imobiliare în UE și afaceri bancare în Belarus. Familia Năsui deține reprezentanțe ale grupului  AIR în 60 de țări. Tiberiu Urdăreanu, acționarul majoritar al grupului UTI, conduce afaceri în Italia, Polonia, Albania, Ucraina, Kuveit etc., iar Cornel Tăbăcaru este cunoscut pentru afacerile sale din SUA, Canada și Costa Rica.

Planuri de viitor pe cinci continente

În Africa de Vest, Ovidiu Tender inten­ționează să investească în aviație. Gruia Stoica vrea să extindă activitățile de transport feroviar pe piețele din Austria, Cehia, Slovacia și Grecia, iar pentru înființarea  caselor de expediții din Kazahstan și China procedurile au fost deja demarate. Iar  trendul transformării businessurilor românești în afaceri internaționale va continua.

Cred că mare parte din bunăstarea românilor se datorează îndatorării, și nu acumulării de capital.
Doru Lionăchescu, preşedinte, Capital Partners

Venituri tot mai mari
În șapte ani, venitul național brut al românilor a crescut de 3,4 ori. La aceasta au contribuit veniturile persoanelor fizice și juridice din străinătate, dar și transferurile „euronavetiștilor“.

Câțiva din românii care au ales șă aibă succes pe timp de criză

Gabriel Comănescu a avut o cifră de afaceri de 548 milioane de euro la GSP, societate cu două puncte de lucru în țară și  cinci reprezentanțe externe.

Costel Cășuneanu desfă­șoară proiecte de infrastructură în state precum Bahrain, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită, Oman, Yemen.
Dan Șucu, acționarul majoritar al Mobexpert, motivat de evoluția businessului din România, a deschis Mobexpert Sofia, în Bulgaria.

Nelu Iordache, acționarul majoritar al Romstrade, se află la primul proiect de infrastructură în Irak.

UTI, controlată de Tiberiu Urdăreanu, prezentă deja în străinătate,  și-a propus să devină un jucător regional care să fie listat la o bursă externă.

Sursa: www.capital.ro

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva