Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Șalăul Doamna Casei” și ”Pâine de migdale ”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Șalăul Doamna Casei 
Toacă câte o lingură de ceapă și pătrunjel și subțiază în rotogoale 100 gr. ciuperci. Taie o pătlăgea roșie, după ce i-ai luat pielița și semințele o sfărâmi. Pune unt într’o cratiță, așază jumătate zarzavaturile, apoi peștele, în sfârșit restul legumelor. Stropește cu un mare pahar de vin alb, presară două linguri de pesmet și adaogă bucățele de unt. Sărează și piperează. Pune cratița pe mașină. Îndată ce a început fierberea bagă la coptor la foc tare și lasă să se gratineze până ce zeama a scăzut pe jumătate. Servește cu lămâie.

Pâine de migdale
500 gr. migdale dulci, 15 gr. migdale amare și 1 kilo zahăr pisat. Curăță migdalele, pune-le pe rând în apă rece apoi în piuliță și pisează-le bine până ce se fac alifie. Din când în când adaogă picături de apă rece ca să nu se unteze. Apoi adaogă zahărul trecut prin sită și amestecă până ce coca s’a întărit bine. Această prăjitură se conservă mult.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva