Facebook Twitter Email

Parcul Național Domogled – Valea Cernei are, începând din această săptămână, un Centru de Vizitare, proiectul fiind finanțat din fonduri europene cu suma de aproape 3 milioane de lei, fără TVA, informează, vineri, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

RNP — Romsilva, prin Administrația Parcului Național Domogled — Valea Cernei, în calitate de beneficiar al proiectului “Managementul conservării biodiversității în Parcul Național Domogled — Valea Cernei, ca sit NATURA 2000′, a pus în funcțiune acest Centru de Vizitare, localizat în Băile-Herculane.

Potrivit sursei citate, proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 4 — Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii, domeniul major de intervenție — Dezvoltarea infrastructurii și a planurilor de management pentru protejarea biodiversității și Rețelei Natura 2000. Lucrările de execuție a Centrului au început în martie 2014 și s-au finalizat în octombrie 2015, valoarea totală a investiției situându-se la 2.933.546 lei, fără TVA.

Centrul de Vizitare este format dintr-un spațiu de expunere, amplasat pe trei nivele, și dintr-un spațiu administrativ. Practic, de la toate cele trei nivele se poate vedea macheta parcului, ca simbol ce leagă omul de natură și, totodată, oamenii între ei.

“Rolul Centrului de Vizitare este de a promova obiectivele de management ale Parcului Național Domogled — Valea Cernei și de a conștientiza, în rândul publicului larg, măsurile de conservare a habitatelor, în contextul gestionării durabile a resurselor naturale. Centrul de Vizitare al Parcului Național Domogled — Valea Cernei constituie un mijloc sigur de informare, conștientizare și educație continuă a tuturor grupurilor de interes’, notează Romsilva.

În urmă cu 83 de ani, în 1932, este oficializată înființarea Rezervației floristice și peisagistice Muntele Domogled, una dintre cele 11 rezervații din interiorul Parcului Național Domogled-Valea Cernei. Până la semnătura prin care zona avea să fie cunoscută sub titulatura Parcul Național Domogled-Valea Cernei trec 58 de ani, astfel încât, în anul 1990, se întâmplă și acest proces. Ulterior, în 2003, se constituie Administrația Parcului Național Domogled — Valea Cernei.

Locul de poveste întins, astăzi, pe 61.211 hectare este situat în extremitatea sud-vestică a Carpaților Meridionali, acoperind în acest crâmpei trei județe: estul județului Caraș-Severin (23.185 hectare), vestul județului Mehedinți (8.220 hectare) și vestul județului Gorj (29.806 hectare).

Parcul Național Domogled — Valea Cernei este o arie naturală protejată înzestrată cu o mare diversitate de valori naturale. Datorită complexității aspectelor staționale, fizico-geografice și climatice, Parcul Național Domogled — Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristică remarcabilă, inventarul însumând circa 1.110 specii. Așadar, și-au găsit refugiul în această regiune, îndeosebi pe calcare, inul galben de Banat, ciuboțica cucului bănățean, pojarnița lui Rochel sau scaunul cucului.

Din punct de vedere al fondurilor pe care Regia Națională a Pădurilor — Romsilva le alocă Parcului Național Domogled — Valea Cernei, datele oficiale arată că bugetul minim se ridică la valoarea de 630.000 de lei. Suma este acordată în baza contractului de administrare încheiat între Romsilva și Administrația Parcului Național.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva