Facebook Twitter Email

Data de 14 noiembrie 2015 reprezintă Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale a Diabetului. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc. Se mai numește și ”boală de zahăr”.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism și tipul 2, caracterizat prin prezența unei cantități mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică față de normal, fără însă a lipsi cu desăvârșire. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecția cu insulină, a salvat milioane de vieți.

Conform site-ului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, http://www.societate-diabet.ro/, în 1934 au fost înființate, la Spitalul Colțea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a inițiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca în 1942 să se înființeze la Spitalul Colțea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ”Le Diabete”, prima de acest gen din țară și printre puținele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Știință de la Paris.

În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriție și dietetică ce se transformă, ulterior, în clinica de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colțea, la Spitalul Cantacuzino.

Societatea Română de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înființarea specialității de diabet, nutriție și boli metabolice în România, care, în 1970, se regăsește ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialități al MS. Prima serie de specialiști își începe activitatea în 1976.

În anul 2001, a luat ființă Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Atât Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cât și Federația amintită sunt membre ale Federației Internaționale de Diabet, prima din 2009, iar a doua din 2001.

Conform www.idf.org, site-ul oficial al Federației Internaționale de Diabet, în anul 2014, 387 de milioane de oameni din lume au fost diagnosticați cu diabet. Dintre aceștia, 52 de milioane trăiesc în Uniunea Europeană, număr ce se estimează că va crește, până în anul 2035, la 69 de milioane.

Situația actuală a diabeticilor din România a fost dezbătută în cadrul celei de a 41-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, desfășurat între 20 și 23 mai 2015, la Sibiu. Conform studiilor prezentate cu acel prilej, 11,6% din populația țării este afectată de diabet. O categorie cu risc mare este cea a persoanelor cu probleme de greutate. Astfel, prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a arătat că 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au obezitate. Dintre aceștia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II și 2,7% suferă de obezitate morbidă.

La 24 septembrie 2015, pacienții români cu diabet au primit o veste bună, aceea că noul tip de insulină bazală de ultimă generație Toujeo, indicată pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 1 și 2, va fi compensată gratuit integral în România.

AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, editor:)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva