Facebook Twitter Email

Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină “Anton Pann” are loc la Brașov, în perioada 11-15 noiembrie, în organizarea Asociației Centrul de Copii și Tineret Sf. Sebastian și Arhiepiscopia Sibiului.

“Acest eveniment are ca scop dezvoltarea studiului muzicii bizantine, prin intermediul proiectelor deja existente la Brașov într-o formă organizată, cu o finalitate observabilă și recunoscută public. Aducerea în atenție, în cadrul concertelor, a unor mari protopsalți și coruri de muzică bizantină atrage atenția asupra societății civile, asupra tuturor celor care doresc să afle ce înseamnă muzica bizantină autentică”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, de către organizatori.

Festivalul a început miercuri, cu un Tedeum la Biserica Sf.Nicolae din Șcheii Brașovului, urmat de o vizită la Muzeul Primei Școli Românești, aflat lângă biserică.

Începând cu ora 18,00, la Centrul Cultural Reduta va avea loc un concert de muzică bizantină vocal-instrumental în limba greacă, susținut de trupa Kath’imas din Grecia, condusă de prof. Protopsalt Dimitrios Galanis.

Manifestarea continuă joi, vineri și sâmbătă cu un Masterclass de Cânt Bizantin cu tema “Parasemantica-Sistemul grafic de scriere al bizantinilor”, care se va desfășura la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania”. Sâmbătă, de la ora 18,00, la Biserica Sf.Nicolae va avea loc un concert de muzică bizantină susținut de grupul psaltic Bizantion din Iași.

Ultima zi a festivalului se încheie duminică cu o liturghie arhierească la Biserica Sf.Nicolae, începând cu ora 9,30, răspunsurile liturgice fiind oferite de grupul psaltic Bizantion și de prof. Protopsalt Dimitrios Galanis, în limbile română și greacă.

Festivalul Internațional de Muzică Bizantină “Anton Pann” susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Culturală Europeană-oraș candidat 2021.

AGERPRES / (AS — autor: Jana Pintili, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva