Facebook Twitter Email

Cântărețul Pavel Stratan s-a născut în localitatea Nișcani, raionul Călărași din Republica Moldova, la 11 noiembrie 1970. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a studiat Actorie și Regie. A început să compună versuri din 1983, iar în 1996, debutează pe o scenă adevărată în calitate de iluzionist.

La Gala Folk ”Om Bun”, 2008

În 2002 și-a lansat în Republica Moldova primul album ”Amintiri din copilărie”, iar în 2003, un al doilea album — ”Amintiri din copilărie vol. 2”. În Republica Moldova, cele două albume au avut vânzări de peste 50.000 de exemplare, ajungând în topul vânzărilor pe piața muzicală din această țară.

Ajunge să fie cunoscut de publicul din România, printr-un concurs favorabil de împrejurări, muzica sa fiind difuzată mai întâi la emisiunea tv ”Cronica Cârcotașilor”. A fost apoi invitatul lui Andrei Gheorghe, apoi în emisiunea lui Teo Trandafir. În anul 2004, lansează în România ”Amintiri din copilărie vol. 1”, albumul având un imens succes de public. Se reeditează recordul de vânzări din Republica Moldova: 7.000 de unități în prima zi și 50.000 în primele două luni. În septembrie, același an, lansează ”Amintiri din copilărie vol. 2”, care se bucură, de asemenea, de mare succes, până la sfârșitul anului înregistrând peste 150.000 de unități vândute, pentru cele două albume.

În anul 2004 a fost cel mai bine vândut artist de pe piața muzicală românească. Cele două albume primesc Dublul Disc de Platină, la începutul anului 2005. În noiembrie 2005, Pavel Stratan lansează în România cel de-al treilea album — ”Amintiri din copilărie — vol. 3”, pentru care primește din partea casei de producție Cat Music, Dublul Disc de Aur, înregistrând vânzări de peste 60.000 de unități.

Primul videoclip lansat a fost pentru melodia ”Eu beu”, iar primul concert live în România l-a susținut la Sala Palatului, la 7 noiembrie 2004. Cântecele lui Pavel Stratan au versuri aparte, cu jocuri de cuvinte, cum sunt cele ale piesei ”Copacul vieții”: ”cad frunzele/una câte una/da printre frunze/cu cât mai multe cad/ cu-atât/mai clar se vede Luna”. Între cele mai cunoscute melodii ale lui Stratan se numără: ”Eu beu”, ”Când eram mititel”, ”Cucul o murit”, ”În satul nostru”, ”La city”, ”Luluța”, ”S-o-nsurat băieții”, ”Tata”, ”Seca”, ”Copilăria”, ”M-am născut de ziua mea”, ”La tanti Nina”, ”Visul”, ”Cureaua”, ”Armata”, ”Banii”, ”Copacul vieții”, ”Du-du”, ”Fericirea”, ”Nunta”, ”Școala”, ”Tatăl meu”, ”Vasile, toarnă!”.

La Festivalul Internațional “Cerbul de Aur”; Seara Moldovenilor, 2005

Fiica sa, Cleopatra, moștenește talentul tatălui, ea devenind foarte cunoscută de când avea 3 ani și a lansat primul album. Pavel Stratan cântă în duet cu fiica sa piesa ”Mama”. Din 2006 până în 2009 Cleopatra a lansat 3 albume, 7 videoclipuri și o păpușă care-i poartă numele.

În 2011, Pavel Stratan s-a mutat împreună cu soția, Rodica, și copiii, Cleopatra și Cezar, în București, pentru a nu mai face ”naveta Chișinău-București”. El declara, atunci, în Adevărul, că la București este casa de discuri și nu puteau face atâtea drumuri pentru înregistrări. În același an, artistul a lansat albumul ”Amintiri din copilărie — vol.4”.

Ulterior, Pavel Stratan a încercat să-l promoveze pe piața muzicală și pe fiul său, dar nu a avut același succes pe care l-a avut cu Cleopatra. În vara anului 2015, Pavel Stratan s-a întors la Chișinău, pentru a locui acolo cu familia, conform Libertatea. Stratan a declarat atunci că își dorește ca fiica sa să uite o perioadă de muzică și să se concentreze asupra școlii. Potrivit aceleiași surse, Pavel Stratan s-ar fi angajat ca antrenor la o sală de fitness.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva