Facebook Twitter Email

Republica Panama, cu o suprafață 75.420 km pătrați și o populație de 3.657.024 de locuitori (estimare iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 3 noiembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1903. Republica Panama este situată în America Centrală Istmică și are ca vecini Marea Caraibilor, Columbia, Oceanul Pacific, Costa Rica.

Republica Panama are o formă alungită, pe direcția est-vest, atingând lățimea maximă în dreptul Peninsulei Azuero (circa 200 km) și cea minimă în zona Canalului Panama (87 km). Pe aceeași direcție se desfășoară un lanț muntos, cu altitudini reduse (circa 1.000 m), dominat însă de culmi vulcanice, care ating 3.475 m în Volcan de Chiriqui (Baru) din Serrania de Tabasara. Restul țării este alcătuit din dealuri înalte și depresiuni axate pe râuri. Țărmuri crestate, cu multe locuri ideale pentru porturi și însoțite de numeroase insule, potrivit Enciclopediei statelor lumii.

Explorată de spanioli pe parcursul secolului al XVI-lea, Panama face parte din Real Audencia de Panama (1538), din Viceregatele Peru (1718) și Noua Granada (1751). La 28 noiembrie 1821, Panama își proclamă independența și intră în componența Republicii Federative Marea Columbie, după a cărei destrămare (1831) rămâne parte a Columbiei. La 3 noiembrie 1903 se proclamă Republica independentă Panama, potrivit site-ului oficial MAE. În 1977 sunt semnate, la Washington, Tratatul privind Canalul Panama și Tratatul privind neutralitatea permanentă și funcționarea Canalului Panama. Istoria Republicii Panama este, în bună parte, marcată de regimuri militare, în decembrie 1989, generalul Manuel Antonio Noriega fiind înlăturat de la putere. În decembrie 1999, Zona Canalului Panama a trecut în deplina suveranitate a Republicii Panama.

Capitala, Panama City, având o populație de 1.673 milioane de locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este situată la intrarea din Pacific a Canalului Panama, în provincia cu același nume.

Captură Foto: (c) Omegatours.vn / YouTube

Orașul este centrul politic și administrativ al țării. Farmecul deosebit al orașului precum și numeroasele sale atracții — Metropolitan Cathedral, The Canal Museum, Bolívar Plaza, The Presidential Palace, Summit Biological Garden sau Soberanía National Park fac ca Panama City să fie un punct de plecare pentru un sejur deosebit în această țară frumoasă, potrivit turistik.ro.

Captură Foto: (c) Omegatours.vn / YouTube

Orașul a fost fondat la 15 august 1519 de Pedro Arias de Avila, și a devenit prosper în perioada colonială spaniolă, ca port important. A fost distrus în 1671 de către o armată de pirați și de ostașii lui Sir Henry Morgan, dar reconstruit în 1673.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva