Facebook Twitter Email

Compozitorul de muzică ușoară și solistul vocal Cornel Fugaru s-a născut la 2 decembrie 1940, la București. A studiat la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București (1961-1966), începând să scrie muzică încă din timpul studenției. După absolvirea Conservatorului, a fost profesor la Școala Populară de Artă din București (1974).

Compozitorul și solistul vocal Cornel Fugaru în 2011

A debutat în 1964, la Casa de cultură a sectorului 2 din București, împreună cu formația Sincron pe care a fondat-o și a condus-o (1964-1978). Din repertoriul Sincron au făcut parte multe prelucrări ale unor melodii populare românești — “Ducea rufele la râu”, “Pe lângă plopii fără soț”, “Alunelul”, “Jocul fetelor”, “Sârba muntenească”, “Hăulita de la Gorj”.

Formația s-a înființat pe lângă Casa de cultură a sectorului 6 din București și a participat la numeroase turnee muzicale în țară și în străinătate: Polonia (1967-1970, 1974), Israel (1969), URSS (1972). În 1968, a participat la Festivalul tineretului din Sofia, unde a obținut premiul al treilea și medalia de bronz pentru formații beat (mai precis backbeat, specific stilului rock and roll).

La început, Sincron a debutat în formula: Cornel Fugaru (solist vocal, orgă și pian), Alexandru (Sandu) Arion (chitară solo, voce), Dan Voinescu (chitară acompaniament, voce), Antoniu Cobîrzan (chitară bas), Constantin Cobîrzan (chitară melodică) și Ilie Mihalache (baterie), ultimul fiind înlocuit de Doru Donciu și mai apoi de Ionel Ucu Bratu Voicescu, potrivit site-ului www.rockabilly.ro.

În 1971, formația s-a restructurat: Cornel Fugaru (solist vocal, orgă și pian), Silviu Hera (chitară solo), Gerhard Gerl (chitară acompaniament), Mircea Tudoran (chitară bas, din 1969), Dumitru Gîrz (trombon) și Ion Cristian (baterie). În 1972, li s-au alăturat Gheorghe Stavri (chitară solo, voce), Cornel ”Muzicuță” Ionescu (chitară bas, muzicuță, vocal), Victor Boz (saxofon tenor), Ilie Dornescu (trompetă) și, periodic, Tomi Beretzki (saxofon alto). De-a lungul timpului, alături de membrii formației au mai cântat: Mihai Viziru, Ștefan Berindei, Ion Berindei, Octav Zemlicka, Csobi Zemlicica, Dan Andrei Aldea, Arpad Cenuser, Puiu Breck, Doru Tufiș.

Între spectacolele muzicale și de revistă la care au participat sau pe care le-a realizat se numără: ”Cu muzica nu e de glumit”, ”Serile Scânteii tineretului ediția a V-a”, ”Tinerețe, poezie, muzica ușoară” (1966), ”Colibri Music Hall”, ”Unda veselă” (1967), ”Scandal la Boema”, ”Cu mască, fără mască” (1967-1968), ”Zig-zag la Nottara” (1971), ”Muzică și poezie”, ”La porțile dorului”, ”Ritmurile tinereții” (1972), ”Întâlnire cu Sincron” (1973), ”Varietăți ’76” (1976). Formația s-a desființat în 1978, precizează site-ul www.rockabilly.ro.

Cornel Fugaru a întreprins turnee artistice în Polonia (1967, 1969, 1972), Israel (1970), URSS (1973), Chile (1984). A susținut numeroase concerte și recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme și a compus muzică pentru film. De asemenea, a făcut parte din jurii naționale de concursuri de muzică ușoară.

Alături de compozitorii Horia Moculescu, Ionel Tudor, Eugen Mihăescu, Mugurel Vrabete la preselecția pentru Eurovision 2006

A compus peste 100 de melodii, multe dintre ele devenind șlagăre. Din creația sa muzicală amintim: ”Și dacă”, ”Cine-a născocit iubirea”, ”Am ales nemărginirea”, ”Rămâi, nu pleca”, ”Eu cred”, ”Oameni, nu uitați”, ”Să alergăm prin ploaie”, ”Stai, nu te grăbi”, ”Viața nu e complicată”, ”Ave Maria”, ”Cât de grea e tăcerea”, ”De ce-ai plecat din viața mea”, ”Lângă mine să fii”, ”Cerul nopții”, ”Ne-a pierdut de pe aripa ei iubirea”, ”Fluturi de lumină”, ”Nu te mai iubesc”, ”Așteptam un cuvânt”, ”Fericirea ta”, ”De cumva ți se întâmplă”, ”Te-am găsit acum când îmi doream mai mult”, ”Ana Lugojana”, ”De-ar fi dorul”, ”Iartă-mi iubirea”, ”A venit toamna”, ”Spune-mi”, ”Nu sunt sclavul tău”, ”Eu nu mai sunt cel de ieri”, ”Planeta albastră”. A compus muzica filmelor: ”Cântec pentru fiul meu”, ”Bal în poiana zimbrilor”, ”Fata morgana”, ”Oacă și Boacă”, ”Cici”, ”Robotul”.

A colaborat cu cei mai buni soliști care i-au interpretat piesele — Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Anda Călugareanu, Corina Chiriac, Elena Cârstea, Monica Anghel, Aurelian Temișan.

Piesa ”Spune-mi” interpretată de Monica Anghel a cucerit două premii naționale (“Mamaia” și “Cerbul de Aur” — 1996) și două premii internaționale (în Australia și Macedonia).

În noiembrie 2004, Societatea Română de Radiodifuziune, în colaborare cu TVR 2, a organizat un spectacol dedicat aniversării a 40 de ani de carieră a compozitorului Cornel Fugaru și de la lansarea formației Sincron. Cu această ocazie a fost lansat un set de patru albume cu melodii ce au marcat cariera compozitorului și cartea semnată de ziarista Oana Georgescu, ambele purtând același titlu: ”Fugar(u) prin lumea muzicii”.

Cornel Fugaru, la spectacolul aniversar — 40 de ani de la lansarea formației Sincron, 2004

”Eu îmi iubesc profesia mai mult decât orice pe lume. Muzica este crezul meu și cred că niciodată n-am s-o păcălesc; și, totodată, dacă există un fair-play între noi, nici ea n-o să mă păcălească pe mine”, declara compozitorul în 1998, într-un interviu în Formula AS.

Pentru activitatea sa a fost distins cu numeroase premii, dintre care: Premiul al III-lea la Festivalul mondial al tineretului și studenților de la Sofia (1968), Premiul III la Festivalul ”Primăvara cântecului” de la Poznan-Polonia (1978), Premiul juriului (1983), Premiul special al juriului (1985), Marele premiu (1986) la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, Premiul pentru cea mai bună orchestrație la Festivalul ”Cântecele mării” de la Rostok (1988), Premiul pentru muzică ușoară al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1988, 1990, 1995, 2001). La Festivalul Mamaia 2010, a primit un Premiu special, alături de alți compozitori și cântăreți îndrăgiți de publicul românesc.

Cornel Fugaru a primit premiul pentru muzică ușoară, decernat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2009, în Aula Palatului Cantacuzino

A făcut parte din juriile multor concursuri de muzică ușoară (Eurovision, Festivalul ”Dan Spătaru”), la cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii ”Ceata lui Pițigoi” (10-12 sep. 2010), fiind președinte al juriului, urmându-l în această calitate pe regretatul Aurel Manolache. De altfel, a fost un foarte bun profesor, pregătind tineri și copii pentru diferite concursuri de muzică ușoară. Împreună cu soția sa, Mirela Fugaru, a inițiat și organizat Festivalul Internațional ”Steaua de aur” destinat copiilor și adolescenților, care încearcă să se lanseze interpretând melodii compuse special pentru cei mici.

A murit la 13 iulie 2011, la Spitalul Clinic de Urgență ”Elias” din București, unde era internat în urma unei maladii cronice grave.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva