Facebook Twitter Email

Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis și/sau de artrită psoriazică.

Sursa foto: worldpsoriasisday.com

Ziua mondială a psoriazisului este marcată de către Federația Internațională a Asociațiilor de Psoriazis (IFPA), un for internațional format din organizații de psoriazis din diferite țări ale lumii. Membrii IFPA se întâlnesc în mod regulat pentru a dezbate probleme importante care afectează comunitățile bolnavilor de psoriazis. A fost inițiată de un comitet constituit din reprezentanți ai asociațiilor de pacienți diagnosticați cu psoriazis, dar și de persoane care nu făceau parte din aceste asociații, provenind din diferite țări ale lumii. Acest for s-a reunit, pentru prima dată, în luna iulie 2004, când a decis marcarea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis, începând chiar cu anul în curs, la data de 29 octombrie, potrivit site-ului oficial dedicat acestei zile, www.worldpsoriasisday.com.

Ziua mondială a psoriazisului atrage atenția atât pacienților, cât și medicilor, asistentelor, dar și populației în general, asupra implicațiilor pe care le presupune această maladie și severitatea ei. Manifestările prilejuite de această zi ajută la îmbunătățirea înțelegerii acestei boli de către forurile sanitare autorizate și de către autorități în general, atât la nivel național, cât și internațional, contribuind, astfel, la facilitarea accesului la un tratament adecvat.

În prezent, ziua se marchează în aproape toată lumea, iar tema pentru anul 2015 este ”Speranță. Acțiune. Schimbare”. Organizatorii pledează pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei boli, dar și pentru informarea populației, prin demontarea mitului conform căruia această boală ar fi contagioasă, ceea ce nu face decât să-i izoleze pe cei bolnavi. Un alt aspect abordat este cel referitor la facilitarea accesului la tratament pentru toți pacienții, dar și la crearea unei comunități unite a psoriazisului, în care cei afectați de boală să poată împărtăși propriile experiențe din confruntarea cu această maladie. În această zi se desfășoară campanii, manifestări și evenimente menite să aducă în atenția publicului larg problematica comună a tuturor persoanelor afectate de această boală.

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluție accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-6 zile. Această accelerare are drept consecință apariția unor plăci tegumentare îngroșate de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii, notează site-ul oficial al Societății Române de Dermatologie,www.srd.ro.

Psoriazisul nu este contagios, dar, din păcate, nu se oprește doar la nivelul pielii, putând afecta în diverse feluri și alte organe. Fiind o afecțiune cu debut la orice vârstă și incidență egală pe sexe, psoriazisul presupune existența unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp și pe zonele de extensie (coate, genunchi). Deși cei mai mulți pacienți prezintă forme ușoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate și severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever și în final un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declanșatori implicați precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecțiile sau anumite medicamente.

Potrivit Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis, la nivel mondial, peste 125 milioane de persoane suferă de psoriazis/artrită psoriazică. Psoriazisul afectează între 2-3 la sută din populația lumii. Există un vârf al incidenței bolii în ultima perioadă a adolescenței sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienții care au împlinit 50 de ani. România se situează și la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa. În anul 2013, prof. dr. Călin Giurcăneanu, care ocupa funcția de președintele al Societății Române de Dermatologie (SRD), declara că, în România, aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. ”Oficial, peste 2 la sută din populația României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul ca rata de adresabilitate la medic este în continuă creștere”, declara, tot în 2013, dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, Andreea Onogea; edirtor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva