Facebook Twitter Email

Republica Zambia, cu o suprafață de 752.618 km pătrați și o populație de 15.066.266 de locuitori, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 24 octombrie. Aceasta marchează aniversarea independenței – 1964.

Captură foto: Biggestleaf Media / YouTube

Republica Zambia este situată în sudul Africii, având ca vecini în nord pe R.D. Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe și Mozambic, în sud Botswana, la vest Angola și Namibia.

Clima este tropicală, moderată de altitudine, este mai aridă în sud-vest, în podișul Barotseland, prelungire a deșertului Kalahari. Râurile, adunate de Zambezi (pe care se află renumita cascadă Victoria, 122 m), au un ridicat potențial energetic. Savana cu palmieri și baobabi, dar și pădurea tropicală cu esențe valoroase (teck, mahon) acoperă o mare parte a teritoriului. Fauna, variată, este ocrotită în Parcuri Naționale și Rezervații Naturale.

Potrivit istoricului prezentat de site-ul www.mae.ro, prezența populației bantu pe actualul teritoriu al Zambiei este atestată din secolul al XIII-lea.

Până la venirea colonialiștilor englezi — în secolul al XIX-lea — pe teritoriul Zambiei au existat formațiuni statale alcătuite din triburile locale. Teritoriul este transformat în 1891 de Cecil Rhodes în posesiune a Companiei Britanice a Africii de Sud, iar în 1924 devine colonie a Marii Britanii, sub numele de Rhodesia de Nord. La 24 octombrie 1964, Rhodesia de Nord își proclamă independența de stat, luând denumirea oficială de Republica Zambia.

Capitala țării este Lusaka, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din sudul Africii fiind localizat pe un platou central la o altitudine de 1.300 de metri.

Alte orașe principale sunt: Ndola, Kitwe, Chingola, Kabwe.

Captură foto: Heartbeat Saves Lives—Heartbeat International Foundation / YouTube

Principalele atracții turistice ale țării sunt: capitala Lusaka; satul cultural Kabwata, dedicat păstrării artei și tradițiilor indigene; Catedrala Sfintei Cruci, Grădina Botanică și Zoologică Munda Wanga și Muzeul Național Lusaka; Muzeul Centura de Aramă din Ndola, un important centru comercial și poarta spre regiunea de producție minerală a Zambiei, potrivit site-ului turistik.ro.

Alte obiective de interes sunt Galeria Henry Tayali și Ferma Lilayi. Kitwe, al doilea oraș ca mărime din țară și un loc de o importanță foarte mare pentru cupru. O altă atracție turistică este Barajul Mindolo, aflat la 7 km depărtare de lacul și cascada Makwera, care se află la 9 km de oraș.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva