Facebook Twitter Email

A treia ediție a Târgului Regional de Inovare – Regiunea Vest, organizat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în parteneriat cu Asociația Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic, s-a desfășurat, miercuri, la Expo Arad.

La evenimentul de inaugurare a târgului au fost prezenți primarul Gheorghe Falcă, Adrian Țolea, președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, Nial O’Brolchain, expert senior al Universității Naționale a Irlandei — Galway, precum și reprezentanți ai unor importante organizații și institute de cercetare din Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Norvegia, Serbia și Ungaria.

‘După cum se știe, Aradul candidează atât la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 și la cel de Capitală Verde a Europei, în ambele tentative noi având nevoie de inovare, de ceea ce înseamnă punerea în valoare a inteligenței umane. În cadrul târgului au putut fi văzute câteva realizări deosebite din partea celor două universități arădene (Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ și Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’. n.red.), care au accesat fonduri europene pentru realizarea unor proiecte de cercetare. Am văzut de asemenea și unele exponate în legătură directă cu administrația, au putut fi văzute două scutere electrice care pot constitui o soluție pentru transportul urban, etc… Practic, tot ceea ce înseamnă inovare poate fi ușor transpus în practică’, a spus primarul Gheorghe Falcă.

La rândul său, Sorin Maxim, director general al ADR Vest, a spus că în opinia sa ediția din acest a târgului este mai spectaculoasă decât edițiile precedente, în primul rând prin calitatea superioară a proiectelor, cu plusvaloare și inovare care pot duce spre un produs vandabil în piață.

‘Sunt între participanți tineri care au avut curajul și au investit foare mulți bani în prototipurile pe care le-au realizat și au chiar câteva produse vândute. Acestea sunt produsele pe care noi dorim să le stimulăm să continue cercetarea și, bineînțeles, să ajungă în piață ca produs finit. Pentru că fără o plusvaloare, inovarea este doar un exercițiu care nu poate aduce întotdeauna o binefacere regiunii. Aceasta și în contextul în care ADR Vest caută să atragă atenția asupra faptului că regiunea este una foarte bogată în ceea ce privește zona exporturilor, dar în zona de cercetare-inovare avem încă diferențe pe care trebuie să le recuperăm. Iar acest lucru nu se poate face decât prin a stimula mediul privat să fie interesat și să fie cointeresat să investească în acest domeniu’, a mai afirmat Sorin Maxim.

În cadrul târgului de la Arad, inovatorii și antreprenorii din Regiunea Vest au avut posibilitatea de a se întâlni cu reprezentanți ai diferitelor companii și organizații de cercetare din țări ca Estonia, Finlanda , Germania, Irlanda, Norvegia, Serbia și Ungaria.

La final, în cadrul unei festivități, au fost premiate cele mai zece valoroase invenții, autorii primind fiecare câte o diplomă. Trei dintre aceștia, autori ai celor trei inovații apreciate ca fiind cele mai valoroase, au primit și câte un premiu în bani, în cuantum de 10.000 de euro fiecare. Cele trei inovații clasate pe podium au fost: ‘Uradmonitor — Monitor de mediu portabil’, autor Radu Motișan, din Timișoara—locul 1; ‘ETA’U Business Objects — platforma de dezvoltare ultrarapidă a aplicațiilor software de business’ — autor ETA2U SRL Timișoara — autor Bogdan Grecu — locul 2; ‘Lighty’ — sistem de proiecție automat — autor Ovidiu Șandru, din Timișoara—locul 3.

Târgul Regional de Inovare are rol de a facilita realizarea de schimburi de informații între participanți și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului universitar, organizații de cercetare, precum și alți actori cheie din domeniul inovării. De asemenea, în cadrul târgului, participanții au avut posibilitatea de a identifica potențialii colaboratori, competențele noi și soluțiile inovative cu potențial semnificativ de finanțare.

AGERPRES / (AS — autor: Ioan Weisl; editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva