Facebook Twitter Email

Opera Națională București i-a conferit miercuri sopranei Virginia Zeani, de ziua ei de naștere, titlul de Ambasador Onorific, pentru extraordinara sa carieră artistică în slujba artei cântului, informează un comunicat al ONB transmis AGERPRES.

Născută la Solovăstru, în județul Mureș, marea artistă nu a uitat niciodată țara natală și a revenit în anii ’70 la București pentru spectacole și pentru a realiza două discuri împreună cu colegii de la Opera Română. Astfel au apărut cele două integrale cu “Tosca” de Giacomo Puccini și “La Traviata” de Giuseppe Verdi, în care a colaborat cu artiști precum Ion Buzea, Nicolae Herlea, devenite astăzi repere fundamentale în arhivele discografice mondiale, precizează sursa citată.

După ce a studiat cu profesoara Lidia Lipowska și cu tenorul Aureliano Pertile, Virginia Zeani a debutat la Bologna în anul 1948, cariera sa internațională continuându-se pe mari scene ale lumii la teatrele lirice de la New York, Moscova, Londra sau Berlin alături de personalități fascinante precum Beniamino Gigli, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Giulietta Simionato.

A fost prim-solistă a Operei din Roma și soția celebrului bas italian Nicola Rossi Lemeni și a interpretat de-a lungul timpului un repertoriu prestigios, care a adunat roluri din partituri extrem de variate, cărora le-a imprimat sensibilitatea și frumusețea vocii sale. Statisticile mondiale relevă faptul că Virginia Zeani deține recordul absolut al interpretărilor rolului Violetta din “La Traviata” de Giuseppe Verdi, pe care l-a cântat de peste 650 de ori.

Una dintre capodoperele muzicii de operă din secolul XX, “Dialogul carmelitelor” de Francis Poulenc, i-a fost dedicată, ea interpretând rolul feminin principal, Blanche, la premiera mondială din anul 1957.

Virginia Zeani a fost invitată de mai multe ori la Opera Națională București pentru a susține spectacole.

Zeani s-a născut pe 21 octombrie 1925.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva