Facebook Twitter Email

Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Române se desfășoară în această perioadă la Havana, eveniment ocazionat anul acesta de marcarea, la 26 octombrie, a 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba, a declarat pentru AGERPRES ambasadorul României Dumitru Preda.

În cadrul acestui proiect, luni, la Biblioteca Națională a Cubei, a fost inaugurată expoziția cu titlul ’55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba’, organizată de Ambasada României în colaborare cu Arhivele diplomatice române și cubaneze și cu agențiile de presă din cele două țări. La deschidere a fost prezent, alături de corpul diplomatic și reprezentanți ai unor instituții cubaneze, și primul ambasador al Cubei la București, Manuel Yepe Menéndez.

Tuturor celor aproape o sută de participanți la ceremonie li s-au oferit insigne omagiale cu steagurile României și Cubei.

Expoziția va fi deschisă până la 30 octombrie și va putea fi vizitată liber.

Programul Zilelor Culturii Române cuprinde și o Săptămână a Filmului Românesc, ediția a doua, organizată în perioada 17-22 octombrie, de asemenea de Ambasada României, împreună cu Institutul cuban de artă și industrie cinematografică și Cinemateca Română.

Printre cele 8 pelicule selecționate pentru a fi difuzate la Havana se numără ‘Drumul oaselor’, ‘Trandafirul galben’, ‘Misterele Bucureștilor’ — primele trei filme din seria “Mărgelatu”, care îl are ca protagonist pe actorul Florin Piersic, ca un omagiu înaintea împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani. ‘Lumea îl aștepta pe Florin Piersic, care este cunoscut și dorit în Cuba’, a declarat ambasadorul. Actorul nu a fost prezent la deschiderea evenimentului, însă a transmis un mesaj video în care a transmis că ‘iubește Cuba’.

Alte filme incluse în program sunt ecranizări ale unor nuvele românești recunoscute, precum ‘Tănase Scatiu’, ‘Adela’, ‘Pădureanca’. Filmele sunt subtitrate în limba spaniolă.

În Cuba există o comunitate de peste o sută de români, majoritatea stabiliți la Havana, dar sunt și foști studenți cubanezi care au studiat în România și care chiar s-au căsătorit cu românce și sunt doritori să vadă filme românești. ‘Unul dintre ei are 43 de ani de căsnicie (cu o româncă), un record’, a glumit diplomatul român.

Se preconizează ca filmul românesc să fie proiectat și în afara capitalei cubaneze la cea de-a treia ediție a evenimentului, care va avea loc în ianuarie anul viitor, a mai declarat ambasadorul Dumitru Preda.

Tot în cadrul manifestărilor de marcare a 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba, săptămâna viitoare va avea loc o sesiune comemorativă la Ministerul de Externe de la Havana și, de asemenea, la 26 octombrie va fi lansată o emisiune filatelică aniversară de către Federația Filatelică Cubană și Poșta din Cuba.

Zilele Culturii Române la Havana se desfășoară în perioada 15-26 octombrie.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Codruț Bălu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva