Facebook Twitter Email

La 20 octombrie 2015 este marcată, pentru a doua oară, Ziua mondială a statisticii.

Sursa foto: un.org

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a stabilit marcarea acestei zile prin adoptarea Rezoluției 64/267, din 3 iunie 2010. Prima aniversare a zilei, stabilită la 20 octombrie, a avut loc în 2010. Au participat peste 130 state membre și nu mai puțin de 40 de organizații. În urma reușitei acestei inițiative, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția 69/282, sărbătorirea Zilei mondiale a statisticii o dată la cinci ani. În 2015, sărbătorirea statisticii este cu atât mai importantă cu cât se aniversează și bicentenarul nașterii matematicianului, logicianului și filosofului britanic George Boole, ale cărui lucrări stau la baza informaticii moderne.

Tema pentru anul 2015, “Statistici mai bune, pentru o viață mai bună “, subliniază importanța statisticilor oficiale în analiza și luarea deciziilor privind politicile în sprijinul dezvoltării durabile.

În mesajul său din 19 august 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat că ”Statisticile sunt un element esențial pentru luarea de decizii întemeiate pe fapte, oricare ar
fi caracteristicile culturale și istorice ale țărilor și independent de nivelul lor de dezvoltare. Este, într-adevăr, indispensabil să ne bazăm pe date solide pentru elaborarea de politici
clare, astfel încât să continuăm programul de dezvoltare pentru după 2015 la nivel național, regional și internațional.”

La rândul său, Walter Radermacher, directorul general al Eurostat, arăta, într-un comunicat prilejuit de aniversarea din 20 octombrie 2015, că ”societățile democratice moderne au nevoie de statistici solide și obiective pentru a funcționa așa cum se cuvine. Atât factorii de decizie de la nivelul uniunii, al statelor membre, cât și administrațiile locale și mediul de afaceri au nevoie de statistici pentru a lua decizii. În plus, într-o democrație, toți cetățenii au nevoie de statistici pentru că ele sunt esențiale în evaluarea performanțelor celor care decid. Acesta este rolul de necontestat al statisticilor oficiale europene”.

Statistica oficială în România este organizată și coordonată de Institutul Național de Statistică, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Conform site-ului institutului, http://www.insse.ro/ , la 20 octombrie 2015 Institutul Național de Statistică organizează Ziua Porților Deschise, sub genericul ”156 de ani de statistică oficială românească în 120 de minute”.

În 2015, statistica oficială a României împlinește 156 de ani, fiind înființată la 12 iulie 1859, de Alexandru Ioan Cuza, prin Ordonanța 296.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva