Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă prezentăm ”Anghinare umplute cu tocătură de găină” și ”Ciurecuri”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Anghinare umplute cu tocătură de găină

Curăță o duzină de anghinare (sau câte vei avea) de foile tari, până ce vei da de foile fragede; taie vârfurile foilor deopotrivă și curăță-le înăuntru bine de părul obișnuit: spală-le în vre-o câteva ape reci, apoi spală-le și cu zeamă de lămâe sau cu oțet alb, ca să nu se înegrească. Pune-le să fearbă, și când fertura va fi pe jumătate terminată, scoate-le pe o masă ca să se răcească. Apoi pregătește două din acele anghinare tocate mărunt, amestecă 300 grame de unt afânat, un miez de franzelă muiat în lapte, vreo 20 de gâturi de raci sau carne de pui, patru ouă întregi, puțină sare, prea puține foi de mărar și piper. Amestecă foarte bine toate acestea împreună, fă o tocătură pisată în piuliță, dă-o prin sită, pune-o printre foițele și mijlocul anghinarilor, așază-le într ‘o tingire în care se află cinci linguri mari de zeamă de carne sau apă, după câtimea anghinarilor, unt sau untdelemn bun și sarea necesară, și pune-o să mai fearbă puțin în untdelemn, cu foc iute, până ce va scădea.

Umplutura descrisă mai sus poți s’o înlocuiești și cu orez rumenit în untdelemn, cu foi de ceapă verde tăiate mărunțel, cu puțin mărar, piper și sarea necesară.

Ciurecuri

Se ia un kilogram de făină și 250 grame drojdie de casă, făcând plămădeală de dimineață. Până se dospește plămădeala, pregătim patru kilograme de făină, opărind-o cu un kilogram de unt clocotit. Se amestecă în palme până ce se face iar făină; pe urmă să avem 20 de ouă pregătite și bătute bine cu un kilogram de lapte, un păhărel de rom, jumătate kilo de zahăr, răzătura dela o lămâe, sarea trebuitoare și 20 grame de apă de flori; toate acestea fiind gata de mai înainte, bătute bine și cu plămădeala, se frământă bine până face bășici, se lasă de se dospește, și se ung tavele cu unt. Adunându-le, li se dă forma de ciurecuri, adică: câte trei bucăți la fiecare ciurec, ca o jumătate cot lungime, rotund ca de colac. Se lasă să mai dospească la un loc cald, apoi se ung puțin cu ou, se presară cu susan sau cu grunjuleți de zahăr amestecat cu scorțișoară pisată, și se pun în cuptor potrivit, după cum se cuvine, nu ca de pâine.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva