Facebook Twitter Email
România şi Bulgaria au depăşit Marea Britanie în ceea ce priveşte proporţia de tineri cu educaţie adecvată şi angajare. Doar patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au tineri mai slab educaţi şi fără o calificare, potrivit unei analize UE privind performanţele tinerilor de pe întreg continentul, scrie Daily Mail, citat de Agerpres.Marea Britanie a devenit “capitala NEET”, acronim pentru clasificarea guvernului “Not in Education, Employment or Training”, care se referă la tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani care nu sunt înscrişi la şcoală, nu caută un loc de muncă sau nu au pregătirea tehnică necesară pentru un loc de muncă.

În doar cinci ani, 12 ţări din UE au depăşit Marea Britanie şi au în prezent mai puţini tineri în derivă, fără o calificare şi fără speranţă. Printre acestea se numără Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Irlanda.

În Marea Britanie, aproape unul din cinci tineri şi una din şase tinere de 18 ani nu sunt angrenaţi în ocuparea forţei de muncă, educaţie sau formare profesională.

Britanicii şi munca

La începutul acestei luni o contabilizare a Departamentului pentru Muncă şi Pensii a constatat că există 1,5 milioane de persoane în Marea Britanie care nu au efectuat nicio zi de muncă în viaţa lor. Dintre acestea, 600.000 au vârsta sub 25 de ani.

Cele mai recente cifre au fost compilate de Eurostat şi arată modul în care a evoluat numărul de tineri cu educaţie slabă în cele 27 de state membre între 2003 şi 2008. Datele arată proporţia din populaţie din fiecare ţară cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani care nu sunt cuprinşi în sistemul de educaţie sau formare profesională şi care au urmat doar strictul necesar în învăţământul secundar.

În ţările mai bogate, un procent foarte mare de astfel de tineri nu au, de asemenea, un loc de muncă. În Marea Britanie, 12,1% din cei cu vârsta de 20-24 de ani au intrat în categoria clasificată drept abandon şcolar timpuriu, în 2003. Până în 2008 însă, procentul a crescut la 17%. Creşterea numărului de “Neets” s-a ridicat la 40%.

Prin contrast, majoritatea ţărilor din UE au cunoscut o scădere a numărului de tineri prost educaţi şi nepregătiţi. În Germania, procentul a scăzut în ultimii cinci ani de la 12,8 la 11,8% iar în Franţa a scăzut de la 13,2 la 11,8%.

Efectul proporţiei crescânde de “Neets” în Regatul Unit înseamnă că în 2008 au existat mai mulţi tineri slab educaţi în Marea Britanie decât în alte 22 de ţări din UE. În 2003, doar zece ţări au avut tineri a căror situaţie a fost mai bună. Cele patru ţări cu mai mulţi tineri slab educaţi în 2008 au fost Portugalia, Spania, Italia şi Malta. În Portugalia, Spania şi Italia, mulţi dintre cei cuprinşi în evaluarea UE erau pasibili de a ocupa locuri de muncă prost plătite. În Marea Britanie, aproape toţi nu au un loc de muncă.

Coaliţia aflată la guvernare în Marea Britanie a promis că va încerca să reducă numărul de tineri inactivi prin reforma plăţilor din asistenţa socială, astfel încât să merite să ai un loc de muncă mai degrabă decât să se pretindă beneficii. Dar divergenţele dintre unii miniştri – în special dintre ministrul muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, şi cel de finanţe, George Osborne – par să fi umbrit şansele de reformă, relevă ziarul britanic, mai scrie Daily Mail.

Sursa: http://www.evz.ro

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva