Facebook Twitter Email

La 10 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea, la apelul Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea.

Foto: (c) www.worldcoalition.org

Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea, aflată la a 13-a ediție, este axată pe informarea asupra aplicări pedepsei cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, pentru a reduce aplicarea acesteia pedepse. Coaliția mondială împotriva pedepsei cu moartea recomandă organizarea de evenimente, precum: dezbateri publice și proiecții de filme, expoziții de artă (fotografie, desen, afișe) sau spectacole de teatru, demonstrații, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea.

În timp ce la nivel mondial se derulează mișcări pentru abolirea pedepsei cu moartea, între anii 1980 — 2000 multe țări au adăugat în sistemul lor juridic pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri. Infracțiunile legate de droguri nu sunt considerate în general ca intrând în categoria celor mai grave crime.

Un număr de 33 de țări și teritorii păstrează pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, din care 13 țări au efectuat o execuție pentru infracțiuni legate de droguri în ultimii cinci ani, 12 țări păstrează o pedeapsă obligatorie cu moartea pentru anumite categorii de infracțiuni legate de drogurilor, 5 țări sunt aboliționiste în practică, după cum se menționează pe www.worldcoalition.org.

Potrivit Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea, 100 de țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, 6 țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru crime ordinare, 34 de țări sunt aboliționiste în practică, 58 de țări și teritorii sunt adepte ale păstrării pedepsei cu moartea, 22 de țări au efectuat execuții în 2014.

Pedeapsa cu moartea este considerată inumană și inutilă. Abolirea pedepsei cu moartea în Europa și pe celelalte continente este un obiectiv comun pentru toate statele membre ale UE.

În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1990.

UE militează împotriva pedepsei cu moartea pe lângă Organizația Națiunilor Unite, contribuind la adoptarea celei de a 67-a Rezoluții a Adunării Generale a ONU privind un moratoriu asupra aplicării pedepsei capitale. Încurajează toate statele să adere la cel de al doilea Protocol opțional la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, care reprezintă principalul instrument internațional al ONU în favoarea abolirii pedepsei cu moartea.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva