Facebook Twitter Email

Ziua mondială a sănătății mintale, marcată în 10 octombrie, a fost stabilită în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (FMSM), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.

Foto: (c) www.freedigitalphotos.net

Campania din acest an a Zilei mondiale a sănătății mintale are ca temă “Demnitatea și sănătatea mintală”, pornind de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului. Aceste persoane sunt, de cele mai multe ori, discriminate, stigmatizate, marginalizate și, de asemenea, supuse abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.

În Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că: “Toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi”. Preambulul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap prevede că: “… discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane”, menționează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc conștientizarea, sensibilizarea și informarea populației pentru a putea ajuta aceste persoane. În anumite momente de stres sau de tranziție în viețile noastre, putem deveni vulnerabili și ne putem confrunta cu probleme de sănătate mintală.

FMSM încurajează factorii de decizie ai țărilor și organizațiile din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităților, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale și acces la tratamente.

O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menținerea sănătății mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile și în toate etapele vieții. De asemenea, pe lângă ceilalți factorii genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viață nesănătos, riscurile violenței de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire și tratament și cu încălcările drepturilor omului.

Din cauză că sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe țări ale lumii nu primesc nici un fel de ajutor.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, vor frâna sau chiar bloca capacitatea omului de a se realiza și de a fi de folos comunității. Organizației Mondiale a Sănătății estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor.

AGERPRES /(Dumitrescu-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva