Facebook Twitter Email

Republica Uganda, cu o suprafață de 241.038 kmp și cu o populație 37.101.745 de locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), aniversează la 9 octombrie Ziua națională, dată la care, în 1962, și-a obținut independența față de Marea Britanie.

Sursa foto: captură YouTube

Uganda este un ținut de contact între populațiile bantu de agricultori și nilote, de crescători de vite, venite din nord, între islam, creștinism (catolicism și protestantism) și animism, potrivit volumului ”Mica Eniclopedie de Istorie Universală” (2002). În nordul lacului Victoria ia naștere în secolele XIII-XIV regatul Kitwara. După destrămarea acestuia, se formează în secolele XVI-XVII regatele Buganda, Toror, Ankole și Bunyoro. Dintre acestea se impune Buganda, care sub domnia regelui Mutesa I (1856-1884) cunoaște maxima expansiune teritorială.

Încercarea lui Mutesa I de a impune ca religie de stat islamul declanșează un război civil, care permite Companiei Britanice a Africii de Est să-și extindă autoritatea în regiune (1890). În 1894, Regatul Buganda devine protectorat britanic, unit în 1896 cu Toro și Bunyoro în protectoratul Uganda. Administrația britanică folosește sistemul ”guvernării indirecte”, prin intermediul autorităților locale tradiționale, ceea ce are ca rezultat menținerea și chiar consolidarea barierelor etnice, lingvistice, religioase și social-politice. După 1900 sunt introduse cultura arborelui de cafea și a bumbacului, care devin principalele produse la export.

După cel de-al Doilea Război Mondial, când în Uganda își intensifică mișcarea de eliberare de sub protectorat britanic, în martie 1956, Regatul Unit acordă Ugandei autonomie internă. La 9 octombrie 1962, Uganda își proclamă independența, devenind, în 1963, republică federală în cadrul Commonwealth-ului.

Principala activitate este agricultura. Majoritatea locuitorilor dețin ferme mici și produc cassava, porumb, mei și cartofi pentru consum propriu. Uganda exportă cafea, bumbac și trestie de zahăr. Industria este reprezentată de exploatările miniere, prelucrarea produselor agricole, fabricile de ciment.

Capitala este Kampala, cel mai mare oraș al țării, și are o populație de 1.936.000 de locuitori (2015), iar principalele orașe sunt: Jinja, Gulu, Masaka, Mbarara.

Muzeul Uganda, mormintele Kasubi și Wamala, unde se află rămășițele regilor Bugandei, Catedrala Rubaga, Catedrala Namirembe, Moscheea Națională, Templul Bahai, Teatrul Național Uganda, Galeria de Artă Nommo, Parlamentul din Uganda se numără printre principalele atracții turistice ale capitalei Kampala, se menționează pe site-ulwww.infotour.ro.

În Uganda se află 10 dintre cele mai bune parcuri naționale ale Africii, 10 rezervații naturale și 7 sanctuare, care adăpostesc animale sălbatice. Parcul Național Ruwenzori este considerat a fi cel mai spectaculos, mai ales că aici există unul dintre cele mai impresionante lanțuri muntoase de pe continentul african — munții Ruwenzori cu vârful Margherita ce atinge înălțimi de 5.109 m. Gorile și alte specii de maimuțe se pot vedea în pădurea Bwindi din Parcurile Naționale Bwindi și Mgahinga. Parcul Național Kibale conține 12 specii diferite de primate.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva