Facebook Twitter Email

Zeci de vizitatori curioși să vadă invenții din România și din Republica Moldova, au venit miercuri în holul Universității Dunărea de Jos din Galați la deschiderea celei de-a doua ediții a Salonului Ugal Invent.

Un stand care a atras atenția a fost al gălățeanului Dorel Neacșu care a venit cu nu mai puțin de patru brevete: săpunul care își păstrează inscripțiile de pe el până la consumarea integrală, ferestrele multifuncționale, volanul cu aer climatizat și suportul pentru diverși recipienți.

“Toți șoferii știu că vara volanul se încălzește foarte tare, iar eu am inventat un tip de volan prin care circulă aerul condiționat, răcindul în maximum 50 de secunde.

Iarna, la fel, volanul poate fi încălzit.

Ferestrele funcționale sunt ca un fel de vitralii. Imaginați-vă o clădire din ferestre — iar în aceste ferestre, de fapt între geamuri — se poate injecta un gaz sau un lichid colorat, transformând clădirea în diverse culori. În plus, ferestrele astfel colorate pot acționa și ca draperie”, a declarat pentru AGERPRES inventatorul.

Alte produse căutate au fost cremele și săpunurile realizare doar cu produse naturale și cu nămol de la stațiunea Lacu Sărat-produs inventat de fiica profesorului Rodica Mihaela Tinica, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, inventatoarea nefiind prezentă, pentru că este studentă la Farmacie, la București.

Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologie Alimentară din Republica Moldova prezintă la Ugal Invent tehnologii brevetate de obținere a vinurilor eco dar și de reducere a concentrației de alcool din această băutură, produs destinat vârstnicilor sau celor hipertensivi.

Tot persoanelor suferinde se adresează și umplutura termostabilă pentru produsele de panificație, brevetată de doctorandul Jana Cropotova, de la aceeași instituție de învățământ din Republica Moldova: “este vorba despre un produs ce conține pectină și insulină, care conferă umpluturilor proprietăți termostabile și creează un produs funcțional cu proprietăți probiotice. Fibrele alimentare solubile, ca pectina și insulina, previn cancerul de colon deoarece accelerează tranzitul intestinal, elimină substanțele toxice care stagnează în colon, acționează asupra sistemului circulator, reducând nivelul colesterolului din sânge, normalizând în acest fel tensiunea arterială”.

Tot la salon poate fi găsit și un autovehicul revoluționar, construit de studenții Facultății de Inginerie din Galați, tineri care, potrivit dr. ing. Marin Florin Bogdan, au reușit să creeze o caroserie extrem de ușoară (doar 75 de kg, dar care poate transporta o greutate de până la două tone, în condiții de siguranță și rezistență auto prevăzute la construcția automobilelor) fapt care conduce la reducerea cu 40% a consumului de carburant.

Proiectul va continua, pentru că anul viitor mașina va deveni autonomă, adică se va deplasa singură până la șofer, fără vreun sistem de telecomandă. O idee de succes, crede Andrei Sârbu, unul dintre studenții care au lucrat la acest prototip: “Ne-am gândit cum ar fi să ieși din supermarket, cu sacoșele pline, și să nu mai mergi tu până la mașină, să vină ea la tine, doar chemând-o cu ajutorul telefonului mobil”.

Salonul Ugal Invent se va închide vineri, la ora 12.00. AGERPRES/(AS-autor: Dan Paic, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva