Facebook Twitter Email

În zona de nord a județului Harghita, acolo unde creșterea oilor este o îndeletnicire străveche, localnicii păstrează tradiția culinară și pregătesc în mod frecvent bucate ciobănești, cum ar fi tocana de miel în jintuit (zer gras care se stoarce din caș după frământare – n.r.) la ceaun.

Rețeta acestui preparat ne-a fost dezvăluită de Țuța Moldovan, din localitatea Tulgheș, educatoare de profesie, căreia îi place să gătească tradițional pentru cei dragi dar și să fie prezentă la târgurile și manifestările din sat, unde le oferă celor prezenți tot felul de bunătăți preparate de ea.

Pentru cinci porții de tocană de miel în jintuit este nevoie de un kilogram de carne, un litru de jintuit, două cepe, doi ardei, un gogoșar, ardei iute, sare, piper, boia de ardei, foi de dafin, pătrunjel verde.

Se porționează carnea, putându-se folosi bucăți de mușchi, coaste, ba chiar și organe, se spală, apoi se pune în ceaun la fiert cu puțină sare, foi de dafin și boabe de piper.

Doamna Moldovan ne spune că atunci când carnea este fiartă, se scoate și se spală din nou cu apă rece. În ceaun se pune ulei, se adaugă ceapă tocată, ardei și gogoșari tocați și se călesc cu puțină sare, până se înmoaie. Se adaugă carnea fiartă și se amestecă timp de câteva minute, apoi se pune jintuitul acrișor și se fierbe până când nu mai are tendința de a se ridica la suprafață, acesta ‘comportându-se exact ca laptele dulce’. Se potrivește de sare și piper, se adaugă puțină boia de ardei dulce, ardei iute tocat mărunt, iar la final se adaugă pătrunjel verde.

”În loc de jintuit se poate folosi și smântână dar tocana nu va mai avea aceeași savoare”, adaugă gospodina din Tulgheș. Tocana se poate servi cu mămăliguță și cu un pahar de vin alături.

AGERPRES (AS—autor: Gina Ștefan, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva