Facebook Twitter Email

Ziua mondială a habitatului se sărbătorește, în 2015, la 5 octombrie și are ca temă ”Spații publice pentru toți”. Totodată, această zi dă startul ”lunii urbane”, în cadrul căreia vor fi organizate numeroase activități, pe tot parcursul lunii octombrie.

În 1985, a fost desemnată, la San Francisco, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la recomandarea Comisiei pentru Așezări Umane a ONU, Ziua mondială a habitatului. Aceasta se sărbătorește în orașele din întreaga lume, în prima zi de luni din luna octombrie. A fost sărbătorită prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul ”Adăpostul este dreptul meu” (Shelter is my right).

Scopul principal al marcării Zilei mondiale a habitatului este de a reflecta cu privire la starea în care se află orașele noastre și la dreptul fundamental al fiecărui om de a avea un adăpost adecvat. În întreaga lume, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare, pornind de la marile orașele și până la cele mai mici așezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creșterii populației și inegalității economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toți locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor orașele noastre.

Străzile și spațiile publice au fost adesea trecute cu vederea și subevaluate, dar sunt din ce în ce mai mult considerate ca fiind coloana vertebrală a orașelor. Spațiile publice sunt locuri care sunt accesibile tuturor cetățenilor, care pot avea diferite forme, pornind de la parcuri, străzi, trotuare, piețe și până la locuri de joacă, se menționează peunhabitat.org.

Programul pentru habitat al ONU a adoptat, în 2011, o rezoluție privind dezvoltarea urbană durabilă prin accesul la spații publice urbane de calitate.

Spațiile publice bine realizate pot contribui la consolidarea comunităților, la promovarea sănătății, dar și la bunăstarea tuturor cetățenilor, precum și la stimularea investițiilor, dezvoltării economice și durabilității mediului.

O planificare bine realizată de la început, precum și o gestionare corectă a spațiilor publice și străzilor reprezintă atuuri cheie în ceea ce privește atât traiul, cât și economia unui oraș: cresc valorile proprietăților, crește siguranța, sunt create noi legături sociale, calitatea mediului înconjurător se îmbunătățește, orașul devine mai atractiv, mobilitatea, în general, devine mai eficientă.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva