Facebook Twitter Email

În 2015, Ziua mondială a arhitecturii este aniversată la 5 octombrie.

Sursa foto: www.oar.org.ro

La cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaționale a Arhitecților de la Barcelona (din 1997) s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeași dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni a lunii octombrie.

Prin tema aleasă pentru anul 2015, ”Arhitectura, Construirea, Clima. Angajamente și soluții”, membrii, organismele de lucru și partenerii Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) vor pune în evidență legăturile care unesc arhitectura și cultura, împreună constituind izvor de interpretări, de bogăție. Ei se vor mobiliza luni, 5 octombrie 2015, pentru promovarea de acțiuni și soluții menite să pună în practică rolul considerabil al arhitecturii și urbanismului în adaptarea la schimbările climatice globale, una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor noastre, se arată într-un comunicat al Ordinului Arhitecților din România, postat pe site-ul www.oar-bucuresti.ro.

Coordonând o serie de evenimente și sesiuni dedicate arhitecturii, urbanismului și construirii responsabile și participând, prin intermediul unei delegații conduse de președintele Esa Mohamed, la reuniunile COP 21 de la Paris (30 nov.-11 dec. 2015), UIA va reprezenta profesia de arhitect la nivel mondial și va evidenția contribuția, în acest domeniu, a arhitecților din întreaga lume.

UIA recomandă organizarea de evenimente, care să evidențieze cultura ca o parte vitală a procesului de arhitectură și să ilustreze potențialul acesteia în rezolvarea provocărilor cu care se confruntă arhitecții în exercitarea profesiei lor. Aceste noi abordări recunosc rolul culturii ca un sistem de valori și resurse pentru construirea și dezvoltarea durabilă, relevând necesitatea de a folosi experiența generațiilor trecute și recunoașterea culturii ca parte a bunurilor comune globale și locale. Puterea extraordinară a culturii poate fi valorificată atunci când există o abordare axată pe oameni și așezăminte, experiența culturală fiind integrată în programele de dezvoltare și inițiativele de consolidare a păcii.

Organizația Națiunilor Unite recomandă integrarea dimensiunii culturale în mod sistematic în definiții ale dezvoltării durabile și ale creșterii bunăstării, prin politici și programe de dezvoltare naționale și regionale. Diversitatea culturală implică soluții diferite de dezvoltare. O înțelegere a culturii, ca o deschidere spre evoluție și o abordare bazată pe drepturi și respectul pentru diversitate, va permite oamenilor să trăiască așa cum aleg ei, sporind astfel oportunitățile și capacitățile umane, promovând în același timp înțelegerea reciprocă și schimburile între popoare.

AGERPRES /(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva