Facebook Twitter Email

 

Munţii Perşani fac parte din Carpaţii Orientali şi, chiar dacă nu au culmi foarte înalte, ascund multe frumuseţi şi mistere. Altitudinea maxină este de puţin peste 1.200 de metri, dar dacă ajungeţi în zonă aveţi cu siguranţă ce explora.

Peştera Comăna din localitatea cu acelaşi nume este mai puţin cunoscută, dar foarte frumoasă. În jurul ei se ţese şi o legendă veche de mii de ani. Se spune că în zonă au trăit uriaşi creaţi de Dumnezeu special ca să îi ajute pe oameni. La început au fost buni, stăteau la masă cu oamenii, dar când şi-au dat seama de puterile pe care le au, au încercat să cucerească teritoriul. Legenda mai spune că au dispărut misterios.

Peştera Comăna, un loc al legendelor

Se mai spune că uriaşii se ascundeau în Peştera Comăna, situată într-o rezervaţie naturală. Deşi peştera există de sute de ani, a fost explorată abia în 1981. Peştera are mai multe galerii ce pot fi explorate, cele mai spectaculoase fiind Sala Bradului, unde se poate vedea o stalagmită albă gigantică de 4,5 metri înălţime, dar şi Sala Catedralei, denumită aşa deoarece este plină de coloane. O altă galerie plină de mister este cea a Comorilor. „Despre Sala Comorilor se spune că aici îşi ascundeau oamenii bogăţiile pentru a le feri de cotropitori. Se spune că numai oamenii buni puteau intra în peşteră, iar cei veniţi la furat erau blocaţi în peşteră şi dispăreau pentru totdeauna“, spune Mihai Zdronea, istoric. La peşteră se poate ajunge de pe DN 13 Braşov-Sighişoara sau de pe DN1, prin localitatea Şercaia.

Misterioasele coloane de bazalt de la Racoş

În Munţii Perşani au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul României, care au lăsat urme vizibile. La Racoş a existat un vulcan din al cărui crater s-a exploatat mult timp zgură. Între timp, zona a devenit rezervaţie, iar exploatările s-au oprit. Aici turiştii descoperă un perisaj de vis şi pot explora la pas cele trei cariere. Columnele de bazalt ating până la 15 metri înălţime şi te introduc în farmecul unei lumi de piatră în care parcă mai simţi căldura magmei depusă în urmă cu 1,3 milioane de ani.

„Carierele de la Racoş, de o frumuseţe rară, s-au format în urma activităţii vulcanice din zonă. Amatorii de paranormal susţin ideea că extratereştrii au fost cei care au ajutat la formarea coloanelor. Oamenii locului spun însă că uriaşii care au trăit în zonă au făcut coloanele după mărimea lor. Aceste legende dau farmec locului. Peisajul este unul superb şi unic în România“, mai spune Mihai Zdronea. La cariere se poate ajunge de pe DN 13, Braşov-Sighişoara.

Băile termale de la Perşani

Băile Perşani, denumite şi „litoralul de la munte“, sunt o altă atracţie a zonei. Aici piscinele au apă termală direct din izvoare naturale. Apa nu este cristalină ca la piscină, ci maronie. Tot la Băile Perşani puteţi face şi cure de nămol. Se spune că apa din zonă şi nămolul fac minuni pentru bolile reumatice şi ale sistemului circulator. Intrarea la piscinele cu apă termală costă 15 lei de persoană. Aici turiştii se pot caza la căzuţe care costă 40 sau 80 de lei pe noapte în funcţie de mărime. Există şi un hotel unde cazarea este 120 de pe noapte. Accesul se face foarte uşor, de pe DN1, din localitatea Perşani.

sursa: brasov.comisarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva