Facebook Twitter Email

Republica Federală Germania, una din cele mai industrializate și populate țări din Europa, renumită pentru realizările tehnologice, dar și pentru cultura sa, sărbătorește la 3 octombrie ziua unificării celor două state germane Republica Democrată Germană și Republica Federală Germană, în 1990.

Poarta Brandenburg din Berlin

Teritoriul Germaniei a fost populat din antichitate de triburi germanice, celtice și slave. În secolele I-IV, regiunile sudice și cele din partea de vest sunt transformate în provincii ale Imperiului Roman. În secolele VI-VIII, ținuturile locuite de triburile alamanilor, turingilor, saxonilor, frizilor, bavarezilor sunt incluse în Regatul Francilor, care atinge apogeul sub Carol cel Mare (768-814).

Prin Tratatul de la Verdun (843), are loc prima etapă a dizolvării imperiului lui Carol cel Mare. Imperiul Carolingian al lui Ludovic I cel Pios este împărțit între cei trei fii ai lui: Ludovic Germanul a primit Francia Orientală, porțiunea de la est de fluviul Rin (viitoarea Germanie), Carol al-II-lea cel Pleșuv a primit Francia Occidentală (Franța de mai târziu), iar Lothar I a primit titlul imperial și Francia Media, care cuprindea o mare parte din Italia.

Regatul Francia Orientală adoptă, în secolul al X-lea, odată cu încoronarea ca împărat a lui Otto I (936-973), la Roma, numele de Imperiul Roman și, ulterior, pe acela de Sfântul Imperiu Romano — German. În secolele X-XIII, granițele imperiului lui Otto I se extind spre răsărit, în teritoriile locuite anterior de slavi, această expansiune luând sfârșit în jurul anului 1350.

Denumirea ”Germania” este folosită în mod curent abia în secolul al XV-lea. Liga Hanseatică, înființată în 1282, ca alianță a cetățenilor de la Marea Baltică, cuprinde inițial orașele Lubeck, Hamburg și Bremen, devenind, în secolul al XIV-lea, principala putere comercială în bazinul Mării Baltice.

Publicarea, în anul 1517, a tezelor lui Marthin Luther inaugurează epoca reformei, noua credință fiind îmbrățișată, până în anul 1555, de circa 80% din locuitori. Apariția, ca efect al divergențelor dintre catolici și protestanți, a Uniunii Protestante (1608) și a Ligii Catolice (1609) constituie cauza principală a izbucnirii ”Războiului de 30 de ani” (1618-1648). Pacea westfalică (1648), care încheie acest război, consfințește fărâmițarea Germaniei în peste 300 de mici state, între acestea afirmându-se Bavaria, Brandenburg (viitoarea Prusie), Saxonia și Hanovra, devenite ulterior centre independente de putere.

Berlin, capitala Germaniei

Secolul al XVIII-lea este marcat de ascensiunea Prusiei, devenită, sub conducerea lui Frederic cel Mare (1740-1746), o putere militară și un rival al Austriei, amândouă având ca obiectiv hegemonia în lumea germanică. ”Războiul nordic” (1700-1712), războaiele pentru Silezia (1740-1742; 1744-1745), ”Războiul de 7 ani” (1756-1763) impun Prusia ca putere europeană, coparticipantă la cele trei împărțiri ale Poloniei (1772, 1793, 1795).

Epoca războaielor napoleoniene este marcată de o serie de reforme burgheze și de sfârșitul oficial, în 1806, al Sfântului Imperiu Romano-German. Unificarea Germaniei este realizată de către Prusia cancelarului Otto von Bismarck (21 martie 1871—20 martie 1890). După victoria obținută în războaiele împotriva Austriei (1866) și Franței (1870-1871), principatele din sud se unesc cu cele din nord, formând Imperiul German; Wilhelm I este proclamat împărat al imperiului la 18 ianuarie 1871, la Versailles. Crearea, în 1882, a Triplei Alianțe între Germania, Italia și Austro — Ungaria duce, prin antagonismul față de blocul Antantei (creat în 1904 de Anglia, Franța și Rusia), la izbucnirea, în 1914, a Primului Război Mondial.

La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, menționează www.mae.ro, Germania și Berlinul erau divizate în patru zone, aflate sub control american, britanic, francez și respectiv sovietic. După conferința de la Potsdam și introducerea mărcii germane în cele trei zone de ocupație aflate în afara controlului sovietic și a blocadei Berlinului (24 iunie 1948-12 mai 1949), este fondată, la 24 mai 1949, Republica Federală Germania, sub conducerea guvernului cancelarului Konrad Adenauer. Zona aflată sub control sovietic a devenit, la 7 octombrie 1949, Republica Democrată Germană.

Clădirea Parlamentului German (Bundestag)

În 1955, R.F.G. aderă la NATO, iar R.D.G. se alătură Pactului de la Varșovia. În 1957, R.F.G. participă la fondarea Comunității Economice Europene. În 1973, atât R.F.G., cât și R.D.G., aderă la Organizația Națiunilor Unite. În 1982, creștin-democratul Helmuth Kohl devine cancelar al R.F. Germania, iar în 1987 liderul est-german Erich Honecker a efectuat o vizită în R.F. Germania. În noiembrie 1989, cade Zidul Berlinului și la 3 octombrie 1990 are loc reunificarea Germaniei de Est cu cea de Vest, sub numele Republica Federală Germania.

Cu o suprafață de 357.168 kmp, statul german este împărțit în 16 landuri federale: Baden-Württemberg, cu capitala la Stuttgart; Statul Liber Bavaria, capitală: München; Berlin, oraș-stat, capitala federației; Brandenburg, capitală: Potsdam; Orașul Liber și Hanseatic Brema, land federal constituit din orașele Brema și Bremerhaven, oraș-stat; Orașul Liber și Hanseatic Hamburg, oraș-stat; Hessa, capitală: Wiesbaden; Mecklenburg — Pomerania Inferioară, capitală: Schwerin; Saxonia Inferioară, capitală: Hanovra; Renania de Nord — Westfalia, capitală: Düsseldorf; Renania-Palatinat, capitală: Mainz; Saarland, capitală: Saarbrücken; Statul Liber Saxonia, capitală: Dresda; Saxonia-Anhalt, capitală: Magdeburg; Schleswig-Holstein, capitală: Kiel; Statul Liber Turingia, capitală: Erfurt.

Populația țării numără 80 854 408 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), statul fiind, după Federația Rusă, cel mai populat de pe continentul european.

Berlin este capitala Germaniei, fiind cel mai mare oraș al țării cu aproximativ 3,4 milioane de locuitori (2015). Acesta este traversat de râurile Spree și Havel. Berlinul a fost capitala Germaniei între 1871 și 1945 și a redevenit capitala acestei țări în 1990, în urma reunificării.

Imagine din Berlin

Capitala Germaniei se caracterizează printr-o diversitate extraordinară a atracțiilor turistice, pe de o parte aflându-se edificiile istorice respectiv tradiția, iar pe de cealaltă parte, arhitectura contemporană, respectiv modernitatea, se menționează pe www.germany.travel. Aici se află toate clădirile guvernamentale, precum Reichstag-ul ca sediu al Parlamentului german.

Totodată, Berlinul este orașul artelor, al artiștilor și al muzeelor. Peste 170 de muzee, printre care și renumita Insulă a muzeelor celebră în întreaga lume, expun comori ale umanității.

Insula Muzeelor din Berlin a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal. Insula Muzeelor este o colecție unică de 5 muzee — Altes Museum, Alte Nationalgalerie, Pergamon Museum, Bode Museum, Neues Museum — construită între anii 1824 și 1930, pe o mică insulă a râului Spree. Muzeul Pergamon este cel mai vizitat muzeu al Berlinului, acesta găzduind trei mari colecții de Artă: Colecția Antică, Muzeul Estului și Colecția Artei Islamice.

Imagine din orașul Berlin, Germania

Orchestre de renume, printre care Filarmonica din Berlin, atât de celebră în întreaga lume, și trei mari scene de operă cu reprezentații lirice și coregrafice de senzație fac din Berlin un punct de referință pentru iubitorii de muzică clasică din întreaga lume. De asemenea, numeroasele teatre, teatre de revistă și cabarete propun spectacole pentru toate gusturile, se arată pe același site.

Printre cele mai importante atracții turistice din Berlin, se află: Poarta Branderburg — simbolul întregii Germanii; Potsdamer Platz — una dintre cele mai animate piețe din Europa; Berliner Dom — catedrala uriașă din zona Mitte; o parte din Zidul Berlinului, simbolul Războiului Rece, iar Checkpoint Charlie este probabil cea mai cunoscută parte a zidului; Piața Gendarmenmarkt este considerată a fi cea mai frumoasă piață din Berlin, bisericile gemene Deutscher Dom și Französischer Dom domină acest loc; Palatul Charlottenburg, un frumos palat în stil baroc, ascuns în grădinile regale luxuriante; Biserica Memorială Kaiser-Wilhelm construită între 1891-1895, un simbol al unității Prusiei.

Clădirea Universității Humboldt din orașul Berlin

Poarta Branderburg — simbolul întregii Germanii, este o poartă monumentală construită între 1778-1781 ca simbol al păcii. Poarta de 65 de metri lățime și 28 de metri înălțime a avut ca model poarta de la Acropole, Atena. Decorațiunile includ basoreliefuri ce reprezintă scene din mitologia greacă.

Reichstag-ul, sediul Parlamentului German este unul dintre cele mai importante obiective istorice din Berlin și se află în imediata apropiere a Porții Brandenburg. Clădirea impozantă, lungă de 137 metri și cu o lățime de 97 metri a fost construită între 1884-1894, în stil neo-renascentist. Inscripția ”Dem Deutschen Volke” (”Pentru poporul german”) a fost adăugată mai târziu, în 1916, de către împăratul Wilhelm al II-lea. Literele din bronz au fost făcute din tunuri capturate în timpul războiului francezo-prusac. Acesteia i s-a adăugat o parte nouă, Cupola Reichstag-ului, complet realizată din sticlă, care a devenit rapid unul dintre simbolurile orașului. Vizitatorii pot intra în edificiu și pot urca până la punctul cel mai înalt al cupolei, 47 m.

Berliner Dom este o catedrală în stil baroc construită între 1894 și 1905. Unul dintre punctele de atracție ale bisericii este orga datată 1905, asamblată din peste 7.000 de țevi. Altarul principal datează din 1850.

În Piața Alexandru se află Turnul TV (Fernsehturm) și este una dintre cele mai mari structuri din Europa. Lungimea totală până la vârful său este de 365 de metri. Întreaga structură este formată din turnul de beton, o sferă din metal placată cu oțel și o antenă TV. Sfera conține un restaurant rotativ (Telecafe) situat la o înălțime de 207 metri și o platformă de observație aflată la o înălțime de 203 metri.

Imagine din orașul Berlin: Domul și Turnul de Televiziune

Capitala statului german, este una dintre cele mai verzi metropole din lume, cu multe parcuri, lacuri înconjurate de păduri, având peste 400.000 de arbori de-a lungul bulevardelor, potrivitwww.cmbtravel.ro.

Tiergarten este parcul central din Berlin și o oază de verdeață care acoperă o zonă de peste 252 de hectare. Müggelsee este cel mai mare lac din Berlin și se află la limita unei zone de agrement.

Volkspark Friedrichshain, este cel mai vechi parc din oraș, o zonă de recreere foarte populară, cu peluze, lacuri și o fântână. Tot aici, pe timp de vară, se pot viziona filme în aer liber.

Elefanți la Grădina Zoologică din Berlin

Grădina Botanică este foarte populară în rândul berlinezilor, dar și al numeroșilor turiști, aici regăsindu-se peste 20.000 de plante din toată lumea. Impresionante sunt și cele două Grădini Zoologice din Berlin, care găzduiesc o varietate impresionantă de animale din toate colțurile lumii.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva