Facebook Twitter Email

Republica Coreea, cu o suprafață de 99.678 km pătrați și cu o populație de 49.115.196 locuitori (estimare iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește, la 3 octombrie, Ziua națională, respectiv, momentul fondării statului Gojeoson în anul 2 033 î. Hr.

Palatul Gyeongbokgung
Sursa foto: freedigitalphotos.net / freedigitalphotos.net

Gojeoson, primul stat coreean constituit în jumătatea nordică a peninsulei, este cucerit în 108 î.Hr., temporar de Imperiul Chinez al dinastiei Han de Vest. În secolul I î.Hr. se constituie trei formațiuni statale independente: Regatul Koguryo în nord, Paekje (Paekche) în jumătatea apuseană și Regatul Silla, iar în sud-est, angrenate în secolele V-VII într-o aprigă luptă pentru hegemonie încheiată în 675, cu unificarea pentru două secole a întregii Corei de către Regatul Silla.

Situarea geo-politică a Coreei între cele două mari imperii, cel chinez și cel nipon, a marcat dramatic istoria țării. Statul Koguryo (de la care provine actualul nume) reunifică Coreea în secolul X, dar se prăbușește la jumătatea secolului al XIII-lea sub loviturile invaziei mongole. După înlăturarea dominației mongole, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, generalul Yi Song-gyo întemeiază dinastia Yi (1392-1910), statul coreean fiind obligat să recunoască între 1637 și 1895 suzeranitatea Imperiului chinez.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Coreea devine ținta tendințelor expansioniste ale Japoniei, Rusiei, dar și a anexionismului chinez. În urma Tratatului de la Shimonoseki (1895), care încheie războiul nipono-chinez din 1894-1895, Japonia își instaurează protectoratul asupra Coreei, pe care o anexează în 1910.

În august 1945, după înfrângerea Japoniei, Coreea a fost divizată în două zone de ocupație militară: trupele sovietice ocupă nordul țării până la paralela 38°; trupele americane debarcate în septembrie 1945 ocupă sudul peninsulei, potrivit www.mae.ro.

În mai 1948, în sudul Peninsulei Coreene, au avut loc alegeri în baza cărora la 15 august 1948, a fost proclamată Republica Coreea. Li Sân Man (Syngman Rhee) devine la 15 august 1948 primul președinte al Republicii Coreea și conduce în mod autoritar țara până în 1960.

La 25 iunie 1950, s-a declanșat războiul inter-coreean (1950-1953). Tratativele pentru încetarea războiului au început în 1951, iar Acordul de Armistițiu a fost semnat la 27 iulie 1953, la Panmunjom.

Strada comercială Myeongdong
Sursa foto: kittijaroon /freedigitalphotos.net

Republica Coreea este împărțită în 9 provincii (Cheju-do, Cholla-bukto-Nord, Cholla-namdo-Sud, Chungchong-bukto, Chungchong-namdo, Kangwon-do, Kyonggi-do, Kyongsang-bukto, Kyongsang-namdo) și 7 orașe metropolitane (Incheon, Gwangju, Busan, Seul, Daegu, Daejeon, Ulsan).

Principalele orașe ale țării sunt: Busan /Pusan (3.216.000 loc.); Incheon / Inch’on (2.685.000 loc.); Daegu / Taegu (2.244.000 loc.); Daejon / Taejon (1.564.000 loc.); Gwangju / Kwangju (1.536.000 loc.) (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Seul, capitala Republicii Coreea, este situat în nord-vestul țării, pe râul Han, în centrul peninsulei Coreea. Cu cei aproape 10 milioane de locuitori, Seul este astăzi al zecelea mare oraș al lumii, impresionând călătorul prin modul în care trecutul și prezentul coexistă.Palatele cu vechime de secole, templele sau zonele culturale tradiționale, sunt mărturii ale trecutului istoric și cultural al acestei țări, multe dintre ele fiind incluse pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Orașul este nu numai capitala administrativă a țării, ci și centrul său politic, economic, cultural și educațional, potrivit english.visitkorea.or.kr.


Contrast în Seul 
Sursa foto: J Frasse /freedigitalphotos.net

Din multitudinea de obiective istorice și culturale din Seul amintim: palatele Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung, Gyeongbokgung și Gyeonghuigung, Piața Namdaemun cea mai veche piață tradițională din Seul; Marea Poartă din Sud, una dintre vechile porți de acces în oraș; Biwon sau grădinile secrete ale palatului Chandeokgung; Altarul Jongmyo inclus în Patrimoniul UNESCO în 1995; Mormintele regale ale dinastiei Gojeoson; Muzeul Național al Republicii Coreea ce reflectă în colecțiile sale, cultura și istoria orașului Seul și a țării, deopotrivă, începând cu primele descoperiri arheologice și până în prezent, cu accent pe epoca dinastiei Gojeoson; Muzeul Național Popular; Institutul Național de Muzică Clasică, Centrul Cultural Sejong, Palatul Artelor Hoam; Hwagyesa și Bongeunsa cele mai mari temple budiste din Seul; Turnul Namsan (262 m), construit pe muntele în 1968 și deschis publicului în 1980; Podul-Fântână Banpo construit în 1982; Lotte World Seul — un complex de agrement și recreere; Strada comercială Insadong, unde se găsesc laolaltă produse tradiționale și moderne, pornind de la mâncare, haine și ajungând la obiecte de decorațiuni.

Orașul a găzduit ediția a 24-a a Jocurilor Olimpice de vară, care s-a desfășurat în perioada 17 septembrie — 2 octombrie 1988. Totodată, în perioada 31 mai — 30 iunie 2002, o serie de stadioane din Republica Coreea au fost gazdele competițiilor sportive din cadrul celei de-a 17-a ediții a Campionatului Mondial de Fotbal din 2002.

Festivalul de toamnă Yongsan, Festivalul Internațional al Florii de Cais Gwangyang, Festivalul Florii de Corn Gurye, Festivalul Jinhae Gunhangje, Festivalul Florii de Cireș se numără printre numeroasele festivaluri tradiționale care se organizează în fiecare an în Republica Coreea.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva