Facebook Twitter Email

Republica Federală Nigeria, cu o suprafață de 923.768 kmp și cu o populație de 181.562.056 de locuitori (estimare din iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 1 octombrie. La această dată, în 1960, statul și-a proclamat independența.

Sursa foto: GETMYADVENTURE / Captură YouTube

Teritoriile incluse, în prezent, în cadrul Republicii Federale Nigeria au fost colonizate de Marea Britanie în mai multe etape, menționeazăwww.mae.ro. Mișcarea de eliberare națională africană, născută între cele două războaie (Partidul Național Democrat din Nigeria este creat în 1923, în frunte cu Herbert Macaulay), ia un deosebit avânt după 1945.

În 1947, cu scopul diminuării tensiunilor etnice, Marea Britanie a introdus sistemul federal de administrare, teritoriul fiind împărțit în trei regiuni: nord, vest și est, fiecare cu parlament și guvern propriu. Între 1957 și 1959, acestea obțin autonomia internă.

La 1 octombrie 1960, Nigeria a obținut independența în cadrul Commonwealth-ului, șeful noului stat rămânând la vremea respectivă, regina Angliei, reprezentată la Lagos (capitala de atunci a țării), de un guvernator general.

În urma adoptării unei noi Constituții, la 1 octombrie 1963, Nigeria a devenit Republică Federală.

Capitala statului este la Abuja, ce are o populație de 2.440.000 de locuitori (2015). Alte orașe importante: Lagos, principalul centru economic (aprox. 13 milioane de locuitori), Ibadan (3.160.000 de locuitori), Kano (3.600.000 de locuitori).

Abuja a fost creată în 1976, ca fiind noua capitală federală, printre motivele acestei alegeri aflându-se accesibilitatea, localizarea centrală, clima, o mică densitate a populației și posibilitatea unei viitoare creșteri în dimensiuni, potrivit http://www.cometonigeria.com.

Construcția propriu-zisă a început în anii 1980 și a devenit oficial capitala Nigeriei în 1991, în locul orașului Lagos.

Aso Rock (400 m) și Zuma Rock (750 m) sunt doi monoliți enormi din granit, impresionanți, ce au o semnificație simbolică atât pentru locuitorii din Abuja, cât și pentru întreaga țară, lăsând impresia că acești doi uriași sunt păzitorii orașului, putând fi văzuți de aproape oriunde, potrivit site-ului www.hiddenjourneys.co.uk.

Aso Rock, situat în centrul Capitalei este zona care găzduiește Reședința președintelui și Complexul nigerian prezidențial, precum și Adunarea Națională și Curtea Supremă din Nigeria.

Zuma Rock marchează limita orașului, fiind cunoscut și sub denumirea de ”Poarta capitalei Abuja”.

Printre alte atracții interesante ale orașului se află: Centrul Național Ecumenic, Moscheea Națională; Parcul și Grădina Zoologică din districtul Asokoro, care găzduiește cămile, crocodili, elefanți, girafe, struți, zebre etc.; Satul de Artă și Meșteșuguri se află în centrul orașului, vizitatorii putând vedea și cumpăra lucrări de artizanat tradițional reprezentative pentru cultura acestei țări; Parcul Millennium este cel mai mare parc din Abuja și se află în apropierea zonei prezidențiale și guvernamentale din capitală.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva