Facebook Twitter Email

 

Să fii cu credinţă în Dumnezeu şi să investeşti în locul copilăriei, plin de suflet, înseamnă să-ţi iubeşti originile româneşti
Emil Părău, românul care şi-a cumpărat satul natal
Emil Părău, românul care şi-a cumpărat satul natal
E plin de lacrimile bucuriei dar ele nu se văd. Cândva curgeau de durere şi acum sunt ale bucuriei. Ale fericirii că a început să facă ceva pentru sufletul său românesc şi pentru cei care au mai trăit în acele locuri.

Undeva, între judeţele Hunedoara şi Alba, mai exact la graniţa dintre ele, se află un cătun, părăsit odinioară de către localnici. Nea’ Aron, spune că erau acolo 42 de familii. Cătunul Burtuc s-a comasat cu Roşca şi această denumire din urmă a rămas aşa, definitiv. Dar omul de afaceri Emil Părău nu s-a împăcat cu situaţia. Românul a revenit acolo unde a făcut primii paşi, unde a fost crescut de părinţii săi. Pe acele meleaguri, bunicii săi i-au fost sfetnici şi bucuria primilor ani de viaţă.

Apusenii, loc de vis, tărâm mirific al străvechii Dacii! Un loc superb, al cântului, naturii şi veşniciei lăsate de la bunul Dumnezeu. El, Emil Părău, a venit să refacă cu mare grijă casa părintească. Acum doi ani un post românesc de televiziune descoperea faptele sale şi realiza unreportaj pe care îl puteţi viziona şi în clipul preluat şi adăugat de mine mai jos.

A început să reamenajeze casa părintească, iar în scurt timp transformarea a uimit pe toată lumea. Aşa i-a venit o idee pentru unii nebunească: Să cumpere tot ce a mai rămas din vechiul sătuc ca să îl readucă la viaţă. Speră că oamenii se vor întoarce acolo ori că turiştii vor sosi şi ei ca să se relaxeze, să viziteze locurile şi să vadă minunea făcută de sufletul unui localnic, ajuns astăzi om mare.

Eu mereu urmăresc ce fac compatrioţii mei frumos în ţară şi încă visez să mă plimb ca ei prin locurile copilăriei, acolo unde cerul se uneşte cu iarba poienilor, cu crengile îndoite aievea de vânt ale codrilor verzi şi frumoşi. M-a impresionat ce a făcut Emil Părău şi are toată stima mea.

În vechiul Roşca, Emil Părău a pus o troică, o cruce, spuneţi-i cum doriţi, pe care a scris numele celor care au trăit acolo: “Sufletele lor se bucură că cineva nu a uitat de ei”, spune omul de afaceri.

Unii au început să se întoarcă acasă. Oamenii sunt uimiţi şi astăzi. Ce dispăruse de câţiva ani, acum a reînviat, a devenit o splendoare tradiţională, cu un parfum de trecut şi deci un sat cu identitate.

Acest român a dovedit că îşi iubeşte ţara. România e formidabilă, e un pământ sfânt, o ţară foarte frumoasă şi mulţi sunt asemenea ei. De aceea spun tuturor românilor care sunt plecaţi departe să nu îşi uite niciodată rădăcinile. El, Emil Părău nu şi le-a uitat.

Alţii spun că satul cumpărat de el se numea Burtuca. Omul de afaceri a cumpărat toate terenurile şi casele şi încetul cu încetul, satul devine un muzeu viu. E bine să ştiţi că acest român minunat a trăit şi în Valea Jiului unde a devenit cunoscut pentru actele sale de caritate. A făcut donaţii, a ajutat casele de bătrâni, a dat lemne oamenilor sărmani, a construit lăcaş de cult şi a fost mereu fericit când a izbutit să ajute pe cineva.

Dacă toţi oamenii ar avea inima şi sufletul său, ar fi minunat. Românul este român şi mă mândresc când scriu despre ce a făcut acest om. Să ajungi om de afaceri, soţ iubitor, părinte, familist convins deci şi să îţi pese de un loc părăsit, să îl transformi într-un rai pământean, necondiţionat, nu e deloc de neglijat. Jos pălăria în faţa ta, românule adevărat!

sursa: blastingnew

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva