Facebook Twitter Email

Centrul Județean pentru Cultură (CJC) Bistrița-Năsăud organizează în data de 29 septembrie o amplă manifestare culturală dedicată zadiei sau catrinței din costumul popular, cu scopul de a reface popularitatea acestui obiect vestimentar și chiar de a-l introduce în ținutele feminine moderne.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni, AGERPRES, un număr de 1.250 de fete vor participa, pe stadionul municipal din Bistrița, la o defilare de modă în cadrul căreia va fi expusă o colecție de 2.500 de zadii (catrințe, pânzături), din diverse zone ale țării.

“Zadia era folosită de fete și femei ca o piesă a portului tradițional, mai ales în sărbători, dar și la evenimentele semnificative din viața lor personală. Toate aceste creații au caracter de unicat, fiecare femeie adăugând un ornament, o floare sau o frunză, respectând totuși o grafie specifică zonei. Din păcate, în ultimii 25 de ani, această practică a dispărut, motiv pentru care încercăm să determinăm un interes special pentru zadie, manifestându-se similar cu interesul pentru ia reintrată în portul cotidian”, se arată în comunicat.

Evenimentul, denumit “Manifest. Zadia”, își propune să valorizeze estetic, într-un context urban, această colecție de zadii, alegând ca formă de reprezentare instalația-performance, “o modalitate de exprimare artistică a timpului nostru”, potrivit organizatorilor, ” prin care se urmărește un dialog autentic cu spectatorul secolului 21″.

Fondul muzical va fi asigurat de trupa de percuție SENZOR.

Manifestarea este organizată în colaborare cu Inspectorul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Fundația Culturală “Societatea de Concerte” Bistrița, sub patronajul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

AGERPRES/(AS—autor: Tina Țucui, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva