Facebook Twitter Email

Republica Malta, cu o suprafață de 316 kmp și cu o populație de 413.965 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 21 septembrie, Ziua Națională. În 1964, Malta și-a obținut independența, devenind membru al Commonwealth-ului.

Sursa foto: captură YouTube

Malta a fost locuită din anul 5 200 î.Hr., conform datelor de pe site-ulwww.mae.ro. După ce, în jurul anului 1 000 î.Hr., fenicienii au colonizat Malta, insula a fost ocupată succesiv de greci (în anul 736 î.Hr., care au numit-o ”Melita”), cartaginezi (în anul 400 î.Hr.) și romani (în anul 218 î.Hr.). După dominația bizantină (sec. IV — IX d. Hr.), insula a fost cucerită de arabi în anul 870 d.Hr. și apoi de normanzii proveniți din Regatul Siciliei (în 1091).

Împăratul Carol V a cedat insula, în 1530, Ordinului Cavalerilor Ioaniți, care au rezistat asediului turcilor din anul 1565.

În 1798, Malta a fost ocupată de trupele napoleoniene. Maltezii, sprijiniți de Marea Britanie și Regatul Siciliei, s-au răsculat împotriva ocupației franceze, insula devenind, în 1814, parte a Imperiului Britanic.

Sursa foto: captură YouTube

Malta și-a obținut independența la 21 septembrie 1964, devenind membru al Commonwealth-ului. La 13 decembrie 1974, Malta a devenit republică.

Malta este împărțită în 68 de ”consilii locale” grupate în 3 regiuni și 91 de orașe.

Capitala Maltei este Valletta și numără 197.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), iar principalele orașe sunt: Birkinkara (cel mai mare), Bormla, Senglea, Mdina.

Valletta sau orașul-fortăreață se află situat pe terenul stâncos al peninsulei Sceberras, și și-a primit numele după fondatorul său, Marele Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, Jean Parisot de la Valette. Construcția sa a început în 1566 și s-a încheiat 15 ani mai târziu, se arată pe site-ul www.visitmalta.com. În 1798, orașul a fost abandonat de Cavalerii Ioaniți.

Cele 320 de monumente istorice din Valletta, situate pe o suprafață de 55 de hectare, i-au adus recunoașterea mondială ca fiind unul dintre orașele cu cea mai mare densitate de monumente istorice, potrivithttp://whc.unesco.org/.

Sursa foto: captură YouTube

În prezent, capitala Maltei este una din puținele zone locuite care și-au păstrat aproape în întregime trăsăturile originale, fiindu-i atribuit statutul de etalon la nivel universal pentru conservarea istorică. Capitala a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1980.

Patrimoniul istoric al Vallettei cuprinde biserici, muzee și palate, care atrag vizitatori din toate colțurile lumii.

Printre cele mai impresionante sunt atracții turistice: Palatul Marilor Maeștri (sfârșitul secolului XVI), care în prezent găzduiește biroul președinției și reuniunile Parlamentului maltez; Catedrala Sf. Ioan (fosta Biserică conventuală a Ordinului, 1573), opune o fațadă deosebit de austeră unui interior opulent, cu sculpturi în marmură, o pictură imensă a lui Caravaggio și candelabre de argint; Fortul St. Elmo ridicat în 1552 pentru a apăra portul, a fost distrus în întregime în timpul asediului din 1565, în prezent, o aripă a fortului adăpostește Muzeul de Război; Muzeul Național al Artelor Frumoase (din 1974) este găzduit de unul dintre primele edificii ridicate în Valletta. Aici sunt expuse picturi, sculpturi, piese de mobilier și diverse obiecte aparținând Ordinului Cavalerilor de Malta; Muzeul Național de Arheologie, unde sunt expuse artefacte descoperite pe teritoriul acestei țări; Biserica Sf. Paul, Biserica Fecioarei, Biserica Sf. Paul Naufragiatul, cea mai veche din Valletta, și Biserica Sf. Francisc d’Asisi, construită în stil maltez.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva