Facebook Twitter Email

Solista de muzică ușoară Marina Voica (Nikolskaia) s-a născut la 3 septembrie 1936, în orașul Ivanovo (Rusia). În casa artistei erau multe instrumente muzicale – pian, acordeon, chitară, mandolină, balalaică, banjo, chiar o garmoska – tradiționala armonică rusească, deci atât ea, cât și fratele său Surik au studiat muzica.

A absolvit Școala de muzică — clasa vioară. A absolvit liceul în 1954, tot la Ivanovo. Într-o zi a văzut un film argentinian, ”Vârsta dragostei” cu Lolita Torres. De atunci repertoriul ei și cântecele spaniole au intrat în repertoriul ei.

Părinții au hotărât să o trimită la facultate la Moscova, la Institutul de Finanțe, unde l-a cunoscut pe românul Marcel Voica, primul său soț, cu care s-a căsătorit din vremea studenției. După finalizarea studiilor, artista și-a urmat soțul venind în România. În București s-a adaptat repede, o vreme a lucrat la ADAS — Direcția Generală, conform site-ului www.marinavoica.ro.

”Într-o zi, o prietenă mi-a adus în casă un tânăr care lucra la Televiziune, ca să mă asculte cântând. M-am așezat la pian și am cântat tot repertoriul lui Lolita Torres, iar din când în când luând castanietele și dansând prin cameră. Cred că l-am cucerit pe tânărul de la TV, fiindcă peste câteva zile am fost invitată la o emisiune de-a lui. Mi-am croit și mi-am cusut singură o rochie pe care o am și acum (…). Am avut un succes cu apariția mea. Tânărul regizor, care era nu altul decât Valeriu Lazarov, mi-a spus să uit că sunt o economistă, că acum s-a născut o nouă stea”, povestește artista pe site-ul personal.

Într-una dintre emisiuni, cineva a avut ideea de a face un duet cu Marina Voica și tânăra — pe atunci — Margareta Pâslaru. A fost ales un cântec din repertoriul Lolitei Torres — ”Pe aripa vântului”. Drept urmare, începând cu Revelionul TV din 1960, cele două au cântat împreună. După câțiva ani, când erau artiste consacrate, Radu Șerban a compus pentru ele ”Balada”, lansată la Festivalul de la Mamaia.

În 1962, s-a recăsătorit cu Viorel Teodorescu, cel pe care l-a numit adesea ”iubirea vieții mele”. Din păcate, acesta s-a stins din viață în 1981.

Primul compozitor care i-a încredințat o piesă în limba română a fost Ion Cristinoiu, piesa ”Încredere” cucerind la Mamaia marele Premiu.

Apoi a colaborat cu mulți compozitori și oameni de radio și televiziune — Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Ionel Tudor, Titus Munteanu, Ovidiu Dumitru, Paul Urmuzescu, Ioana Bogdan, Aurora Andronache, Tudor Vornicu, Dan Mihăiescu.

A participat la numeroase show-uri TV în țară și peste hotare, festivaluri naționale și internaționale, i-au apărut discuri, a efectuat turnee în țară și peste hotare: Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania, Turcia, Cuba, Israel, Rusia, Canada, USA.

Împreună cu Margareta Pâslaru și Ovidiu Lipan Țăndărică la deschiderea Festivalului Cerbul de Aur 2008.

Curând a început să compună și să scrie texte, între creațiile proprii numărându-se ”Mama”, ”Cântecul meu”, ”Dor călător”, ”Micuță stea”, ”Într-un colț de cafenea”, ”Bucureștiul e micul Paris”, ”Apartament 23”, ”Și afară plouă, plouă”.

Este deținătoarea diplomei acordate de revista engleză Music Week — Star of the year (1974). De-a lungul anilor a primit numeroase premii și distincții — Premiul pentru interpretare la Concursul Mamaia 1972, “Diploma de suflet” din partea sindicatului interpreților și compozitorilor din România, Premiul pentru întreaga carieră — Revista Actualitatea Muzicală 2002, Premiul pentru întreaga carieră Festivalul RBA 2002, Premiul Performanței din partea Revistei Actualitatea Muzicală, Diploma de onoare din partea TVR cu ocazia aniversării a 40 de ani de festival “Cerbul de Aur”,
Diploma de excelență din partea festivalului de la Mamaia 2001 obținută pentru întreaga activitate profesională, Diploma de excelență din partea VIP, Diplomă pentru colaborarea cu formațiile muzicale are Armatei României.

La spectacolul dedicat actorului Florin Piersic cu prilejul împlinirii a 50 de ani dedicați scenei și cinematografiei românești, 2010.

La 12 martie 2009, i s-a decernat Premiul ”O viață dedicată cântului”, cu prilejul Galei Premiilor Revistei Actualitatea Muzicală. La cea de-a VII-a ediție a Galei premiilor muzicale Radio România Actualități (RRA), desfășurată la 15 martie 2009, i-a fost acordat premiul de excelență.

De mai mulți ani artista locuiește la Breaza. ”Toate televiziunile au venit să-mi filmeze casa și curtea și toți au fost încântați de peisaj. Tot aud că Marina Voica ‘s-a retras, s-a retras, s-a retras’. Nici vorbă. Eu am fugit de căldura din București, pe care o suportam din ce în ce mai greu. Continui să compun, să apar la TV. Sunt înconjurată de oameni, de vecini buni și nu mă simt nici singură și nici retrasă. În casa mea răsună muzică și cântec!”, scrie Marina Voica pe site-ul personal.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva