Facebook Twitter Email

Republica Chile, cu o suprafață de 756.102 km pătrați și o populație de 17.508.260 locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 18 septembrie. Această dată marchează aniversarea proclamării independenței în 1810.

Strâmtoarea Magellan, Puerto Natales, Patagonia, Chile
Sursa: freedigitalphotos.net

Amerindieni atacamenos, diaguitas, ciangos, iar în sud, araucani, populează țara în epoca precolumbiană. În secolul XV, partea nordică și cea centrală este inclusă în Imperiul Incaș, potrivit volumului ”Mica Enciclopedie de Istorie Universală” (2002).

Fernando Magellan străbate în 1520 strâmtoarea care de atunci îi poartă numele. Conduși de Diego de Almagro (1535-1538) și Pedro de Valdivia (1540-1545), spaniolii cuceresc o mare parte a teritoriului și întemeiază, în 1541, orașul Santiago. În secolele XVI-XVII, araucanii opun o îndârjită rezistență înaintării spaniole, fiind singurii amerindieni care au rezistat cuceririi coloniale până în secolul XIX.

În timpul dominației spaniole, Chile face parte din viceregatul Peru, apoi, din 1778, din Căpitănia Generală Chile.

Constituirea, la 18 septembrie 1810, de către o juntă, a unui guvern autonom față de Coroana spaniolă declanșează războiul de eliberare națională, în fruntea căruia se va situa Bernardo O’ Higgins.

Primul Director Suprem al noii republici este numit Bernardo O’ Higgins, în 1817, după o perioadă de guvernare prin Adunări Guvernamentale (Juntas de Gobierno), potrivit www.mae.ro. În urma victoriilor împotriva Peru și Bolivia, în Războiul Pacificului (1879-1883), Chile obține zona de Nord — Antofagasta, bogată în zăcăminte de minereuri, integrată definitiv prin pacea din 1904.

Sursa: youtube.com

Chile este împărțită administrativ în 15 regiuni: Aisen del General Carlos Ibanez del Campo, Antofagasta, Araucania, Arica y Parinacota, Atacama, Biobio, Coquimbo, Libertador General Bernardo O’Higgins, Los Lagos, Los Rios, Magallanes y de la Antartica Chilena, Maule, Region Metropolitana (Santiago), Tarapaca, Valparaiso.

O legendă din partea locului, se arată pe www.paralela45.ro, spune că Dumnezeu a creat lumea și a rămas cu multe ”mărunțișuri” — râuri tumultoase, văi, munți înalți, vulcani, ghețari, lacuri, păduri, deșerturi și plaje. În loc să risipească creațiile sale, le-a așezat într-un colț uitat de lume, cunoscut sub numele de Chile.

Capitala țării este Santiago de Chile cu 6.507.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), iar alte orașe importante sunt: Valparaiso (907.000 loc., 2015), Concepción (816.000 loc., 2015).

Santiago de Chile este cel mai mare și important oraș (al patrulea din America de Sud), dar și principalul centru politic, economic, cultural și social al țării. Orașul este localizat în partea centrală a statului și mărginit de munții Anzi în est.

Orașul este plin de culoare, o adevărată bijuterie arhitecturală, cu importante locuri și clădiri istorice ce întregesc patrimoniul național. Numeroase muzee și expoziții stau la dispoziția turiștilor dezvăluind acestora istoria, cultura și tradițiile acestei țări, potrivit aceluiași site.

Sursa: youtube.com

În centrul istoric al orașului, clădirile moderne se află în vecinătatea celor coloniale, aici fiind localizată Catedrala Metropolitană, a cărei construcție a început pe la jumătatea secolului al XVIII-lea și s-a finalizat în jurul anului 1800. Este o construcție impunătoare și grandioasă, interiorul adăpostind câteva opere de artă neprețuite.

O altă atracție turistică este Biserica San Francisco, una dintre cele mai vechi din țară, a cărei construcție s-a desfășurat între anii 1586 și 1628.

La Muzeul de Arte Frumoase, deschis încă din 1880, sunt expuse unele dintre cele mai frumoase opere de artă din lume și din Chile. Un alt muzeu apreciat este Muzeul Interactiv Mirador. Detalii despre istoria zbuciumată a țării și a orașului se află expuse în cadrul Muzeului Memorial și al Drepturilor Omului.

Teatrul Municipal din Santiago de Chile este cel mai mare teatru din țară și unul dintre cele mai importante obiective culturale din oraș. A fost inaugurat în 1857 și avariat, în 1900, în urma unui cutremur. Prin anii 1950 s-a început ridicarea unei alte clădiri destinată spectacolelor de teatru, după planurile originale. Aici își are reședința trupa națională de teatru, opera și filarmonica.

Sursa: youtube.com

Alte locuri speciale sunt: Plaza de Armas, dominată de statuia eliberatorului Simon Bolivar, Centrul Cultural Palacio de La Moneda și Plaza de la Constitution (locul loviturii de stat din 1973), Piața Centrală (Mercado Central).

Parcul Metropolitan situat chiar în inima capitalei chiliene, cu o suprafață de peste 720 de hectare, este unul dintre cele mai întinse parcuri din lume. Aici se desfășoară cele mai multe evenimente culturale și spectacole din oraș.

De asemenea, un alt loc popular din Santiago de Chile este Parcul Sculpturilor, faimos pentru colecția de opere realizate de artiști care au dorit să-și expună creația într-un mediu natural. Sculpturile sunt realizate din diverse materiale și au diferite forme, impresionând atât turiștii, cât și locuitorii orașului.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva