Facebook Twitter Email

Columna este un soi nou de viță-de-vie pentru vinuri albe, obținut la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, de M. Oșlobeanu și A. Ionescu, prin hibridare între soiurile Pinot gris și Grasă de Cotnari, potrivit prof. dr. Liliana Rotaru, în volumul ”Soiuri de viță-de-vie pentru struguri de vin” (2009).

Stațiunea de Cercetare — Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar a contribuit substanțial la dezvoltarea viticulturii în Dobrogea, una dintre aceste direcții constituind-o ameliorarea sortimentului viticol prin crearea de soiuri noi, respectiv 3 soiuri omologate pentru struguri de vin: Columna, Mamaia și Cristina, și 3 selecții clonale din soiurile Pinot gris, Chardonnay și Afuz Ali, potrivit site-ului oficial al Institutului de Cercetare — Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Calugarească, icdvv.ro.

Soiul Columna a fost omologat în anul 1985 și se numără printre principalele soiuri pentru obținerea vinurilor albe de mare marcă, de tip Murfatlar, alături de Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muscat Ottonel și Riesling italian.

Strugurii sunt de mărime mijlocie, cilindrici, uneori cilindro-conici, aripați, de culoare galben-verzui. Boabele sunt mijlocii, sferice, cu pielița subțire, galben-verzuie, cu punctul pistilar persistent și miezul zemos.

Columna are o vigoare mijlocie spre mare, este rezistent la secetă, la ger, la mană, dar mai moderat rezistent la făinare și la putregaiul cenușiu, potrivit site-ului oficial al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești, asas.ro.

Strugurii ajung la maturitate deplină în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, când acumulează 165-200 g/l zaharuri, realizând producții de 15-17 t/ha., menționează prof. dr. Liliana Rotaru. În toamnele favorabile, mustul poate ajunge la o concentrație în zaharuri de 200-220 g/l.

Soiul Columna este recomandat pentru zonele secetoase din Dobrogea (Murfatlar, Istria-Babadag, Ostrov) și pentru zona colinară a podgoriei Dealu Mare, din el obținându-se vinuri de calitate. Acestea sunt albe cu nuanțe verzi-gălbui, prezintă un gust fructat, proaspăt, fiind potrivit de astringente.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva