Facebook Twitter Email

Republica Nicaragua, cu o suprafață de 130.370 kmp și o populație de 5.907.881 (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește, la 15 septembrie, Ziua națională. În 1821, Nicaragua și-a proclamat independența față de Spania.

Sursa: youtube.com

Populat în epoca precolumbiană de triburi amerindiene (chorotegi, caribi) și descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a patra călătorii spre Lumea Nouă (16 septembrie 1502), teritoriul nicaraguaian este cucerit, în 1523-1524, de către Francisco Fernandez de Cordoba, după cum se menționează în volumul ”Mica enciclopedie de istorie universală” (2002).

La 15 septembrie 1821, Nicaragua își proclamă independența. Între 1822-1823 este inclusă în Imperiul Mexican, iar între 1823-1838 face parte din Federația Provinciilor Unite ale Americii Centrale. La 30 aprilie 1838 se proclamă stat de sine stătător.

Capitala este Managua, cu o populație de 956.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), iar principalele orașe sunt: Leon, Granada, Masaya, Chinandega.

Managua este cel mai mare oraș al țării, din punct de vedere geografic și al populației, fiind declarat capitala națională în 1852. Situat în sud-vestul lacului Xolotlan, orașul a fost fondat în 1819, primind numele de Leal Villa de Santiago de Managua. Inițial s-a axat pe veniturile din pescuit, însă, astăzi este un important centru economic și industrial, care se bazează pe producția de cafea, bumbac, textile etc., potrivitwww.infotour.ro.

Capitala a fost devastată în urma cutremurelor din 1931 și 1972, având efecte de durată asupra dezvoltării orașului. Vechiul centru al orașului a supraviețuit cutremurului din 1972, unele clădiri, precum Catedrala Santiago sau Catedrala Veche, Teatrul Național ”Ruben Dario” și Palatul Național al Culturii reușind să rămână în picioare. Unele dintre ele sunt deschise spre vizitare, altele nu.

Spre exemplu, Catedrala Veche a fost construită în 1920, după planurile arhitectului belgian Pablo Dambach, inspirat la rându-i de Biserica St. Sulpice din Paris. Edificiul a fost prima catedrală din emisfera vestică construit în întregime din beton pe cadru metalic. După cutremurul din 1972, nu s-a intervenit pentru consolidare, în prezent fiind închisă de autorități, conform https://vianica.com.

Palatul Național este unul dintre cele mai impresionante edificii din Nicaragua. A fost construit de președintele Juan Bautista Sacasa în 1935. Pentru mai mult de 50 de ani a servit ca reședință guvernamentală, iar mai apoi, a fost preluat de conducerea sandinistă. În prezent, aici se află Arhivele Naționale, Biblioteca Națională și Muzeul Național, menționează site-ul amintit mai sus.

Un obiectiv cultural important al capitalei îl reprezintă Biblioteca ”dr. Roberto Incer”, care aparține Băncii Centrale din Nicaragua și are ca obiectiv promovarea culturii acestei țări, atât la nivel național, cât și internațional.

Biblioteca are 67.000 de exemplare de cărți, internet gratuit, un centru pentru împrumuturi de reviste și ziare, precum și toate informațiile economice furnizate de Banca Centrală. În plus, în clădire se află amenajată o galerie de artă unde sunt expuse picturi celebre, reprezentative ale acestei țări, dar sunt organizate și expoziții în vederea prezentării de noi valori artistice, potrivit https://vianica.com/. De asemenea, în sala dedicată numismaticii sunt expuse permanent colecții de monede, bancnote, medalii comemorative, reprezentând momente importante ale istoriei nicaraguaiene.

În Muzeul Acahualinca sunt expuse artefacte găsite pe marginea lacului Managua, dar și din alte zone din țară, precum obiecte pre-columbiene și o colecție de obiecte de ceramică, de utilitate funerară.

Parcul Central din Managua conține numeroase monumente istorice, majoritatea fiind ridicate în onoarea poeților și eroilor naționali. În apropiere de Parcul Central, se află Parcul ”Ruben Dario” dedicat poetului național. Există, de asemenea, un parc ce poartă numele scriitorului Miguel Angel Asturias.

Dintre toate orașele, Leon și Granada sunt cele mai populare, impresionând prin arhitectura colonială impunătoare. Leon este capitala intelectuală a Nicaragua și are o universitate, colegii religioase, cea mai mare catedrală din America Centrală și câteva biserici coloniale.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva