Facebook Twitter Email

Republica Costa Rica, cu o suprafață de 51.100 kmp și o populație de aproximativ 5 milioane de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 15 septembrie. La această dată, în 1821,a avut loc proclamarea independenței.

Sursa: youtube.com

Potrivit istoricului prezentat pe site-ul www.mae.ro, Republica Costa Rica a fost descoperită de Cristofor Columb în 1502, în cea de-a patra călătorie a sa. Impresionat de vegetația luxuriantă și de bijuteriile de aur pe care le purtau băștinașii, Columb a botezat teritoriul cu numele de Costa Rica (coasta bogată). Până în 1509, când a fost cucerit de spanioli, teritoriul actual al țării era ocupat de triburile Chorotegas, Huetaras și Bruncas.

La 15 septembrie 1821, Costa Rica și-a proclamat independența, iar primul Parlament, denumit Adunarea Provizorie, a funcționat până în 1823 și, cu intermitențe, până în 1824, când s-a numit Adunarea Constitutivă a Americii Centrale, în Guatemala, în intenția constituirii unui mare stat centroamerican. Între 1823 și 1838 a făcut parte din Federația Statelor din America Centrală, în 1840 redevenind stat independent.

Un eveniment semnificativ în istoria țării a avut loc în 1948, când rezultatele alegerilor prezidențiale au fost contestate. Cu toate că forul legislativ anulează rezultatele alegerilor respective, în luna martie același an s-a declanșat războiul civil. Forțele antiguvernamentale conduse de José Figueres Ferrer, au obținut victoria, iar în luna aprilie puterea a fost preluată de o juntă revoluționară. În decembrie 1948 a fost desființată armata costaricană, iar în 1949 a fost adoptată o nouă constituție, în vigoare și în prezent.

Susa: youtube.com

Capitala San José (288.000 de locuitori, potrivit worldpopulationreview.com) găzduiește cele mai importante muzee ale țării, Muzeul de Artă și Muzeul Național, ce cuprind colecții importante de artefacte arheologice. În orașul Heredia un punct de atracție îl reprezintă Muzeul Culturii Populare. Un alt obiectiv este Monumentul Național Guayabo, cel mai important sit arheologic de pe teritoriu costarican, construit între anii 300 î.Hr. — 1.400 d.Hr., locul prezentând un apeduct vechi de 700 de ani, încă funcțional, potrivit globi.ro.

Susa: youtube.com

Alte puncte de atracție sunt: Catedrala Metropolitană; Muzeul Aurului Pre-Columbian; Parcul Național Manuel Antonio, unul dintre cele mai vizitate ale țării, gazdă a aproximativ 100 de tipuri de mamifere, incluzând maimuța păianjen, unul din cele mai rare; Parcul Național Tortuguero; Parcul Național Poas Volcano; lacul Arenal — o destinație preferată de amatorii de windsurfing și kitesurfing; plajele Punta Uva și Manzanillo, ambele cu nisip alb, unele dintre cele mai bune de pe coasta răsăriteană.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva