Facebook Twitter Email

Republica El Salvador – cel mai mic stat din America Centrală – cu o suprafață de 21.040 kmp și cu o populație de 6.141.350 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov) marchează, la 15 septembrie, Ziua națională.

Captură foto: YouTube

Parte a Imperiului Maya, teritoriul este cucerit de spaniolii Pedro (1524) și Diego de Alvarado (1525) și inclus în Căpitănia Generală Guatemala, potrivit www.mae.ro. La 15 septembrie 1821, își proclamă independența odată cu celelalte republici centro-americane. Este anexat temporar de Imperiul Mexican (1821-1823), iar între 1823-1838 face parte din Federația Provinciilor Unite ale Americii Centrale (alături de Guatemala, Nicaragua, Honduras și Costa Rica).

La 31 ianuarie 1841 se proclamă Republică independentă.

Situată pe malul Oceanului Pacific, între Guatemala și Honduras, El Salvador se remarcă prin numeroase atracții turistice, potrivitwww.eturia.ro, precum plajele pitorești La Libertad sau Las Flores, frecventate de surferi, orașele cu vestigii coloniale, spectaculoasele peisaje vulcanice cu lacuri de crater, precum Coatepeque sau Ilopango.

Capitala este San Salvador, cel mai mare oraș al țării, și are cu o populație de 1.098.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

San Salvador este situat la 682 m altitudine deasupra nivelului mării și este principalul centru politic, cultural, educațional și financiar al statului El Salvador. După ce conchistadorul Pedro Alvarado a debarcat în fruntea unei flote, unul dintre aghiotanții săi — Diego de Holguin a pus bazele viitorului oraș ce inițial a fost numit Ciudad Vieja, menționează eturia.ro. Distrus aproape în întregime, în 1917, după erupția vulcanului Quetzaltepec, orașul a fost refăcut în mai multe etape, cele mai mai ample fiind cele din 1969, 1986 și 2009.

Edificii frumoase cu arhitectură colonială și piațete largi dominate de clădirile Palatului Național, Catedralei Metropolitane, Teatrului Național, Trezoreriei Naționale, dar și fascinantele biserici vechi, precum Biserica ”El Rosario”, domină peisajul capitalei San Salvador.

Muzeul Național de Antropolgie, Muzeul Cuvântului și Imaginii, Muzeul Artelor, Centrul memorială ”Monsenor Romero”, Muzeul pentru copii ”Tin Marin”, dar și Muzeul Militar sunt, de asemenea, importante puncte de reper în San Salvador.

La aproximativ o oră distanță de San Salvador se află Parcul Național Cerro Verde, amplasat între trei vulcani — Izalco, Cerro Verde și Santa Ana. Pădurea luxuriantă, cu o floră și faună bogată, este o destinație turistică ce nu trebuie ratată. Parcul găzduiește 17 specii de colibri, dar și alte numeroase specii de păsări. Tot, aici pot fi văzute foarte multe specii de orhidee.

Joya de Ceren este un loc aparte în întreaga Americă Centrală, fiind singurul sit Maya care păstrează case mayașe. În urma erupțiilor repetate ale vulcanului Loma Caldera, straturi de cenușă au acoperit satul, fapt ce a condus la păstrarea aproape intactă, până în prezent. Situl arheologic Joya de Ceren este parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1993, potrivit whc.unesco.org.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva