Facebook Twitter Email

Ziua ONU pentru cooperarea sud-sud este marcată pe 12 septembrie, începând din 2012, pentru a celebra adoptarea Planului de acțiune pentru promovarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare, care a avut loc la Buenos Aires, Argentina, prin Rezoluția 33/134, în 1978.

Cooperarea pentru dezvoltare după anul 2015 va trebui să se amplifice și să continue să sprijine țările în curs de dezvoltare, mai ales comunitățile sărace și vulnerabile, care se confruntă cu provocări în derularea procesul pentru o dezvoltare durabilă și, în același timp, prin această cooperare trebuie să fie mobilizate resurse suplimentare pentru abordarea provocările globale, precum schimbările climatice și pentru o gestionare globală comună, menționează Națiunile Unite pe pagina dedicată zile în acest an, www.un.org.

Cooperarea sud-sud, prin urmare, poate juca un rol-cheie în punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care urmează să fie adoptat de către liderii lumii la un summit programat a se desfășura la sfârșitul luni septembrie, la sediul ONU. Așa cum ne implicăm în realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, trebuie să acționăm și pentru accelerarea dezvoltării în țările în curs de dezvoltare, construind rezistent și având în vedere diminuarea riscurilor, menționează secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său dedicat zile, subliniind că aceste țări au nevoie de crearea unor facilități pentru îmbunătățirea accesului la tehnologii ecologice, la educație, la medicamente esențiale și, nu în ultimul rând, la credite. De asemenea, secretarul general al ONU, semnalează potențialul deosebit al cooperării sud-sud pentru creșterea prosperității a marii majorități a oamenilor.

A treia Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind țările cel mai puțin dezvoltate, desfășurată la Bruxelles, în mai 2001, a subliniat importanța cooperării sud-sud în consolidarea capacităților acestor țări și, de asemenea, în stabilirea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea în special a domeniilor sănătății, educației, formării profesionale, mediului, științei și tehnologiei, comerțului, investițiilor și transporturilor.

Conferința internațională privind finanțarea pentru dezvoltare, care a avut loc la Monterrey, în Mexic, în luna martie 2002, a încurajat în mod special cooperarea sud-sud, inclusiv prin cooperare triunghiulară (nord-sud-sud), pentru a facilita schimbul de opinii cu privire la strategiile de succes și a experienței în implementarea proiectelor. Summit-ul mondial pentru dezvoltare durabilă, care a avut loc la Johannesburg, în Africa de Sud, în august 2002, a adoptat un Plan de implementare care a aprobat în mod special cooperarea sud-sud.

Cu scopul unei mobilizări globale pentru a sprijini cooperarea în dezvoltarea sud-sud, Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 58/220, din 23 decembrie 2003, a proclamat data de 19 decembrie ca Ziua Națiunilor Unite pentru cooperarea sud-sud, pentru prima dată marcându-se în 2004. În decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a decis schimbarea datei pentru marcarea acestei zile de pe 19 decembrie pe 12 septembrie.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva