Facebook Twitter Email

Republica Populară Democrată Coreeană, cu o suprafață de 120.538 km pătrați și o populație de 24 milioane de locuitori (2013) potrivit datelor MAE, sărbătorește ziua națională la 9 septembrie. Aceasta marchează ziua fondării Republicii (1948). Situată în Asia de Est, se învecinează cu China, Rusia, Marea Japoniei, Republica Coreea, Marea Galbenă.

Sursa foto: captură YouTube

Republica Populară Democrată Coreeană a fost proclamată la 9 septembrie 1948, în jumătatea nordică a Peninsulei. În perioada 25 iunie 1950 — 27 iulie 1953 a avut loc războiul inter-coreean, la care au participat și trupe de voluntari chinezi care au sprijinit armata nord-coreeană. În baza unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, SUA și alte 15 state au intervenit cu trupe militare, în sprijinul Coreei de Sud. Confruntarea militară a încetat la 25 iulie 1953, odată cu semnarea Acordului de Armistițiu, la Panmunjom, de către RPDC, SUA (în numele Comandamentului trupelor ONU) și China. Un acord de pace nu a fost semnat niciodată. Forțele militare ale celor două state coreene și forțele ONU (pentru Coreea de Sud) s-au retras de o parte și de alta a zonei demilitarizate instituite de-a lungul paralelei 38 grade (pe o distanță de est-vest de 243 Km). Sub conducerea liderului fondator al statului, Kim Il Sung, RPDC a adoptat o politică bazată pe conceptul “ciuce” (“prin forțe proprii”) și doctrina socialismului cu caracteristici proprii.

După decesul lui Kim Il Sung (1994), fiul său Kim Jong Il a preluat funcția de secretar general al Partidului Muncii din Coreea, deținând concomitent și pe cele de președinte al Comisiei Naționale de Apărare și Comandant Suprem al Forțelor Armate. La mijlocul anilor ’90 situația economică, și îndeosebi cea alimentară, a devenit din ce în ce mai dificilă, făcând necesare ajutoare din străinătate pentru asigurarea nevoilor populației. După decesul lui Kim Jong Il (decembrie 2011), fiul acestuia, Kim Jong Un a fost numit în cele mai înalte funcții de stat, partid și armată.

Capitala și principalele orașe: Phenian; alte orașe: Hamhung, Chongjin, Wonsan, Nampo, Kaesong. Capitala, străbătută pe râul Taedong are străzi largi, parcuri frumoase și clădiri publice din marmură. Atracțiile includ: Palatul Culturii, Teatrul Mare, Turnul Juche, Parcul Morangborg, Parcul de Divertisment Taesongsan, Restaurantul Ongrui, Porțile Phenianului și Arcul de Triumf, potrivit site-ului turistik.ro.

Sursa foto: captură YouTube

Principalele zone sau obiective, potrivit Enciclopediei Statelor Lumii, sunt: capitala; orașele Kaesong, din Sud (care păstrează vestigii ale trecutului — podul Sonjuk, construit în 1216; Colegiul Confucianist Songgyungwan, din 992, reconstruit în secolul al XVII-lea, morminte ale regilor coreeni, inclusiv grupul statuar al regelui Kongmin și al soției sale, din secolul al XIV-lea) și Myohyangsan, din centrul țării (mai multe temple budiste, între care Pohyonsa și Sangwonsa, Valea Sangwon, cu cascade spectaculoase — Kumgang, Taeha, Sanju-, stânci cu forme atropomorfe și zoomorfe, un pod de piatră suspendat etc.); muntele Paektu-san cu lacul vulcanic Tcheun; Munții de Diamant (Kâmgang-san) cu orga bazaltică (coloane prismatice din bazalt) de la Tchongseukjeung; cascada Kouryong (74 m); lacul Samil; numeroase temple budiste, mănăstiri, izvoare termale; stațiunile de cură heliomarină Wonsan, Madjeun (lângă Hamhung) și Waou (de pe insula omonimă); stațiunea Kyeunseung (la Sud de Chongjin) cu 25 de izvoare termale; lacurile Samji, Yeunpoung, Samil, Sidjoung.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva