Facebook Twitter Email

Republica Macedonia, cu o suprafață de 25.713 kmp și cu o populație de 2.096.015 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 8 septembrie Ziua națională, în 1991 fiind proclamată independența acestei țări.

Imagine din Skopje
Sursa foto: captură YouTube

În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 și 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărțit între Grecia, Bulgaria și Serbia, după cum menționează www.mae.ro. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componența Republicii Populare Federale Iugoslavia, ca una dintre cele șase republici.

Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins pașnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă. Conform Constituției din 1991 (amendată în 2001 și 2005), Republica Macedonia este o democrație parlamentară.

Conform proiectului administrativ-teritorial din august 2004, Republica Macedonia a fost reorganizată în 84 de municipalități, se mai precizează pe site-ul oficial al MAE.

Capitala Skopje, cel mai mare oraș al Republicii Macedonia, cu o populație de 503.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este formată din 10 municipalități și reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală.

Podul de piatră
Sursa foto: captură YouTube

Orașele principale ale Republicii Macedonia: Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Veles, Gostivar, Strumica.

Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963. Orașul a intrat imediat într-un program masiv de construire, astfel că mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, în special a celor de la sud de râul Vardar, datează din perioada de după cutremur și din anii ’70.

Jumătatea nordică a orașului încă păstrează clădiri ce amintesc de ocupația de 500 de ani a Imperiului Otoman.

Cetatea Kale
Sursa foto: captură YouTube

Între numeroasele obiective și atracții turistice ale capitalei Republicii Macedonia se află, potrivit www.macedoniaexperience.com: apeductul aflat în nord-vestul orașului, ce datează din secolul al V-lea d. Hr. (Iustinian I), a fost construit din piatră și cărămidă și are 55 de arce susținute de stâlpi masivi; Mănăstirea Sf. Pantelimon a fost ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, unele fresce datând din acel moment, altele fiind realizate în secolele XV, XVI și XIX; fosta baie turcească ”Daut Pasha”, cu cele șase domuri și cu luminatoarele în formă de stea, care datează din secolul al XV-lea, a fost transformată, în prezent, în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV și XIX, dar și lucrări colective ale artiștilor macedoneni — pictură, sculptură, grafică; Fortăreața Kale, care datează din secolul al VI-lea, a fost construită cu blocuri de piatră provenind din ruinele orașului antic Scupi, în timpul împăratului bizantin Iustinian I; Vechiul Bazar, care de-a lungul timpului și-a schimbat de mai multe ori aspectul și modul de organizare, își păstrează în continuare originalitatea, fiind locul unde micii meșteșugari își au atelierele; primul Pod de Piatră a fost construit în secolul al VI-lea, forma de astăzi fiind ridicată pe fundația vechiului pod, în timpul sultanului Murat II, în prima jumătate a secolului al XV-lea; Casa Memorială ”Maica Tereza”; Muzeul Național al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr., care a fost pe rând casa multor veterani ai legiunilor romane, apoi a devenit un oraș prosper, devastat, însă în secolul al V-lea, în urma invaziilor barbare. În 518 un cutremur puternic a distrus în totalitate acest oraș.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva