Facebook Twitter Email

La 8 septembrie, se marchează, în fiecare an, Ziua internațională pentru alfabetizare.

Sursa foto: UNESCO

Tema pentru 2015, “Educația și societățile sustenabile”, pune accentul pe importanța educației primare pentru deschiderea oportunităților spre cunoaștere, pentru a dezvolta abilități și valori necesare creării unei societăți durabile. În același timp, progresul în domenii de dezvoltare durabilă, precum sănătatea și agricultura, servește ca factor în promovarea educației, menționează site-ul www.unesco.org. Noile tehnologii, inclusiv telefonia mobilă, oferă oportunități noi pentru realizarea educației. Organizația Națiunilor Unite face apel către toate statele membre și către toți partenerii săi să-și intensifice eforturile, politice și financiare, pentru a se asigura accesul la educația primară, pentru fiecare cetățean al planetei noastre, un deziderat recunoscut ca unul dintre cele mai puternice acceleratoare în dezvoltarea durabilă.

Deși la nivel mondial s-au înregistrat progrese semnificative în procesul de alfabetizare, începând din 2000, în prezent există încă 757 milioane adulți, din care două treimi sunt femei, care nu au fost cuprinși în acest proces. Numărul copiilor și a tinerilor care nu sunt cuprinși într-o formă de învățământ este în creștere, menționează, în mesajul său, secretarul general al UNESCO, Irina Bokova, insistând asupra faptului că alfabetizarea este esențială pentru a atinge obiectivul propus, cel al dezvoltării durabile.

Ca și în anii precedenți, și acest an Ziua internațională pentru alfabetizare este celebrată la nivel mondial, prin diverse acțiuni organizate de instituțiile guvernamentale, ONG-uri, sectoare private, comunități, profesori, elevi și experți. Printre manifestările internaționale ale zilei se numără și Conferința internațională organizată pe parcursul a două zile (8-9 septembrie), la sediul UNESCO, în cadrul căreia sunt înmânate și Premiile Internaționale UNESCO pentru Alfabetizare. Fiecare dintre premii este dotat cu 20.000 de dolari (circa 15.000 euro), o diplomă și o medalie.

Ziua internațională pentru alfabetizare a fost inițiată cu ocazia Congresului mondial pentru eradicarea analfabetismului, desfășurat la Teheran, în septembrie 1965. A fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la 17 noiembrie 1965, pentru a se celebra anual la 8 septembrie. UNESCO consideră problema alfabetizării o prioritate a programului său. Educația, în general, constituie un agent important în promovarea păcii și a toleranței. O persoană alfabetizată poate lupta mai eficient împotriva sărăciei și a prejudecăților.

În 1979, Asociația internațională pentru lectură și analfabetism a sponsorizat pentru prima dată un premiu. Premiile se acordă anual instituțiilor pentru alfabetizare, pentru cele mai inovatoare și eficiente programe de alfabetizare și sunt înmânate de UNESCO la 8 septembrie.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva