Facebook Twitter Email

Republica Federativă a Braziliei, cu o suprafață de 8.547.403 km pătrați și o populație de 203,6 milioane de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește, la 7 septembrie, ziua națională, aniversând proclamarea independenței, în 1822.

Sursa foto: captură YouTube

Situată în partea de est a Americii de Sud, țara se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză la nord, Uruguay, la sud, Oceanul Atlantic, la est, Argentina, Paraguay, Bolivia și Peru la vest și Columbia la nord-vest.

Republica Federativă a Braziliei are un relief cu altitudini moderate, format din trei mari unități: câmpia Amazonului sau Amazonia în vest, Podișul Guyanelor în nord și Podișul Brazilian în sud-est, acoperit de păduri uscate (cerrados) și stepă (caatinga). Acest podiș coboară lin către nord, spre câmpia Amazonului, iar în sud-est atinge cele mai mari înălțimi, culminând cu lanțurile muntoase Serra do Mar, Serra da Mantiqueira, Serra do Caparao, Serra Itatiaia, Serra dos Orgaos. În sud și sud-vest, Podișul Brazilian se prelungește cu Podișul Rio Grande do Sul, iar la vest se mărginește cu podișul Matto Grosso. Rețeaua hidrografică, foarte bogată, este dominată de fluviul Amazon, unul din cele mai mari din lume, atât sub raportul lungimii, cât și ca întindere a bazinului hidrografic și ca debit. Alte fluvii importante de pe teritoriul țării sunt: Sao Francisco și Parana.

Sursa foto: captură YouTube

Republica Federativă a Braziliei este o țară a contrastelor, bogată în plaje cu nisip alb, insule tropicale, metropole pline de freamăt și orașe coloniale cu un farmec aparte. Reprezentată în egală măsură atât de megalopolisul Rio de Janeiro, cât și de zonele sălbatice ale Amazonului, este unul dintre cei mai mari giganți economici din lume și adorată pentru profesioniștii în fotbal, producția de cafea și muzica specifică — samba și bossa nova. O parte din populație locuiește în zonele de pe coastă, iar viața se desfășoară pe plajă, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Sursa foto: captură YouTube

Capitala Braziliei este orașul Brasilia, cu o populație de 2.207.718 de locuitori — 2015, potrivit worldpopulationreview.com. A fost construit între anii 1956 și 1960, iar lucrările au fost conduse de Lúcio Costa și de Oscar Niemeyer, fiind modelul sistematizării urbane moderne. Orașul văzut din aer are forma unui avion; unele părți ale sale se individualizează în zone funcționale (clădiri de locuit, bănci, hoteluri, ambasade, spitale), clădirile, parcurile, bisericile fiind toate creațiile arhitecturii moderne ale anilor ?60. În Brasilia, se găsește Parlamentul țării, tot aici își au sediul numeroase companii braziliene, orașul fiind un centru comercial important, potrivit tap-portugal.ro.

În afară de capitala Brasilia, principalele orașe sunt: Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte, Natal. Între atracțiile țării se numără: celebra statuie Iisus Mântuitorul, aflată în Rio de Janeiro, situată în vârful muntelui Corcovado; Palacio de Alvorada, clădire renumită pentru coloanele albe de marmură și pentru grădinile de dimensiuni impresionante; rețeaua de cascade Iguacu, una din cele mai impresionante minuni ale naturii; fluviul Amazon; Carnavalul de la Rio; Pantanal, cel mai întins ținut mlăștinos din lume; arhipelagul Fernando de Noronha; Teatro Amazonas, o clădire aflată în Manaus, în inima pădurii tropicale; orașul Ouro Preto (”aurul negru”); centrul istoric din orașul colonial Olinda; Palatul Itamaraty, cunoscut și ca Palatul Arcurilor, ce adăpostește o colecție impresionantă de opere de artă și antichități; Congresul Național, Palatul Justiției, Palacio do Planalto; Turnul de Televiziune, ce oferă o priveliște superbă asupra orașului.

În ceea ce privește bucătăria braziliană, ea diferă potrivit geografiei și culturii. Deși există câteva feluri originare unice, multe feluri de mâncare au fost aduse de imigranții care le-au adaptat la gusturile locale, de-a lungul generațiilor. Felul național brazilian este feijoada, o tocană consistentă făcută din fasole și carne de porc. Se servește cu varză și felii de portocală, potrivit turistik.ro. Alte specialități naționale sunt moqueca (tocană de pește), vatapa (creveți, ulei de pește, lapte din nucă de cocos, pâine și orez), caruru (creveți, ceapă și ardei) și churrasco (bucăți de carne pe grătar, cu făină de manioc). Băutura spirtoasă locală se numește cachaca și este făcută din trestie de zahăr. Din cachaca cu gheață și lâmâie se face un cocktail numit caipirinha, care este băutura națională a Braziliei.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva