Facebook Twitter Email

Cea de-a treia ediție a Festivalului Usturoiului, eveniment organizat de Asociația “Turist în Bistrița-Năsăud”, debutează vineri, la Valea Străjii, la poalele Pasului Tihuța din Munții Bârgăului, ocazie cu care, timp de trei zile, bistrițenii și turiștii vor descoperi cei mai puternici bărbați din ținutul contelui Dracula, cei mai talentați bucătari, dar și cele mai frumoase jocuri pentru copii.

“Nimeni nu o să poată spune că nu a avut ce face la Festivalul Usturoiului în ținutul Contelui Dracula! Programul de zi al festivalului este pe măsura fiecăruia: copiii au activitățile lor, bărbații se iau la întrecere sâmbătă la un concurs în care trebuie să-și dovedească puterea, femeile se gătesc să fie cele mai faine, bucătarii își pot dovedi talentul la concursul culinar de duminică și toți au ce vedea pe scena festivalului. Iar Produs în Bistrița-Năsăud, Produs de Cluj și Produs în Bucovina vin cu cei mai mari meșteri populari și cei mai buni producători de produse tradiționale, bijuterii hand made și artizanat”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de către organizatori.

Vineri, Lupii Apoulonului din cetatea Alba Iulia vor arăta tuturor cu ce se ocupau strămoșii noștri dacii, și îi vor învăța pe doritori, indiferent de vârstă, cum să tragă cu arcul, să lucreze în ateliere de fierărie sau pielărie, să confecționeze armuri, să prelucreze lemnul și să bată monede. Seara se va încheia cu un spectacol de muzică folk.

Sâmbătă, va fi rândul bărbaților să își arate puterile în cadrul unui concurs care le va testa limitele, probele alese de către organizatori fiind: împlântatul țapinei, ridicarea țapinelor cu ambele brațe deasupra capului, zvârlitul bușteanului de cinci ori peste cap, tăiat lemnul cu fierăstrăul, căratul butoiului de bere și jocul femeii. Cei mai puternici vor fi premiați de către sponsori cu un motofierăstrău, un ciocan de despicat și o pereche de ghete cu bombeu metalic.

Pe scena Festivalului Usturoiului vor urca, sâmbătă, unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului: Adda, Jo, Randy și Uddi, animația fiind asigurată de MJ Mircea Zara.

În ultima zi de festival va fi rândul bucătarilor să își arate măiestria, în cadrul unui concurs culinar jurizat de chef Horia Șimon, care va căuta să premieze nu doar cele mai usturoiate bucate, ci și cele mai bine preparate și frumos prezentate. Pentru ultima seară, organizatorii au pregătit un spectacol folcloric cu Angela Rusu, Radu Cirodaș, Ionuț Langa și ansamblul profesionist “Porolissum” din Zalău.

Timp de trei zile, copiii vor avea un loc special în cadrul Festivalului Usturoiului, unde vor fi încurajați să se joace departe de gadgeturi, prin muzică, dans, învățând să coasă, să creeze ilustrate scrise de mână sau mici podoabe din mărgele. De asemenea, cei mici vor fi ajutați să confecționeze sperietori, să învețe să tragă cu praștia, dar și să facă fotografii.

Festivalul Usturoiului este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, al Centrului Județean pentru Cultură, al Bibliotecii Județene și al primăriei comunei Tiha Bârgăului.

AGERPRES (AS — autor: Tina Țucui, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva