Facebook Twitter Email

In fiecare an, la 4 septembrie, este aniversată la nivel național Ziua Tipografilor Militari.

La 4 septembrie 1920, a fost emisă decizia Ministerială nr. 506 care stabilea: ”organizarea, administrarea și funcționarea unei tipografii a Ministerului de Război, în scopul de a satisface trebuințele tuturor direcțiunilor și serviciilor”. Înființarea unei tipografii a apărut ca urmare a necesității tipăririi de către minister a tuturor actelor stabilite și emise care trebuiau transmise tuturor structurilor subordonate.

Tipografia a fost subordonată Secretariatului general al Ministerului de Război, care controla și coordona activitatea acesteia.

La 3 august 1939, în cadrul Armatei Române, existau zece tipografii în București și patru în provincie.

La 30 septembrie 1943, Tipografia MApN și ”Monitorul Oastei” au fost unificate, devenind Serviciul Tipografic al MApN.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941-1945), Tipografia MApN a fost coordonată de Secretariatul General al Ministerului. În 1946, Serviciul Tipografic s-a unit cu Tipografia Școlii Superioare de Război.

În 1977, Tipografia Militară a MApN a fost subordonată locțiitorului Șefului Marelui Stat Major.

În perioada 1980-1990, Tipografia Militară a realizat tipărirea a numeroase periodice (reviste, ziare, buletine ale direcțiilor din cadrul ministerului). De la 1 august 2003, Centrul Tehnic Editorial al Armatei, subordonat Statului Major General, asigură materializarea politicii editoriale a MApN. Totodată, Editura Centrului Tehnic Editorial al Armatei publică numeroase lucrări de specialitate pe probleme militare, de securitate și de apărare și participă, în cadrul târgurilor de profil din țară — Gaudeamus, Polemos, Amplus, obținând numeroase premii editoriale.

AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva