Facebook Twitter Email

La 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei inițiată, în anul 2009, de către australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie. De cele mai multe ori, nu realizăm cât de puternic este impactul imaginilor pe care le poate surprinde fotografia.

Muzeul Cotroceni, expoziție Brâncuși, aparat foto

‘FOTOGRAF’ LA MECI DE FOTBAL

Primul film fotografic de 35 mm, disponibil comercial, a fost realizat în urmă cu 90 de ani, aparatul de fotografiat digital a devenit popular în urmă cu doar 20 de ani iar în urmă cu 15 ani, telefoanele cu cameră foto nu existau, se menționează pe pagina dedicată zilei, www.worldphotoday.org. Evoluția fotografiei ne permite, astăzi, să adunăm amintiri de pe tot globul în doar câteva secunde. Fotografia este o invenție care a revoluționat modul în care vedem lumea. Putem vizita locuri fără a ne părăsim locuința. Putem împărtăși cu prietenii, dintr-un alt oraș, un gând, o bucurie, o aventură și ne putem privi nepoții, care cresc la mii de kilometri distanță.

Blocuri translatate pe șoseaua Ștefan cel Mare, (translatarea s-a efectuat cu locatarii în apartamente)

La 19 august 2010, cu ocazia aniversării Zilei mondiale a fotografiei a fost organizată prima galerie la nivel mondial, on-line, fiind expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de țări. Și în acest an site-ul dedicat zilei ne îndeamnă să vizionăm o galerie de fotografi realizate în diverse părți ale planetei.

Comemorarea victimelor Revoluției române, Piața Romană

De la lansarea sa, ziua dedicată fotografiei continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, de tot mai multe comunități transformându-se într-un eveniment global, la care participă fotografi din întreaga lume. Site-ul zilei vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze această zi sugerând organizarea de reuniuni în care cei cu experiență în această artă să ofere celor mai puțin cunoscători tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar și excursii și plimbări pentru a realiza cât mai multe fotografi.

Biserica mânăstirii Curtea de Argeș

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare fotografiei prin ”daghereotipie”. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.

Odessa (portul) după cucerirea de către trupele româno-germane

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie”, a reprezentat un colț din atelierul său.

La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul. Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou “gratuit pentru lume”.

Flașnetar pe străzile Bucureștiului

Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie. De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia.

AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu; redactor Arhiva foto Elena Bălan, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva