Facebook Twitter Email

Republica Indonezia, cu o suprafață de 1.904.569 km pătrați și o populație de 252,8 milioane de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com., sărbătorește ziua națională la 17 august. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1945.

Captură foto: YouTube

Este situată în Asia de Sud-Est și are ca vecini Oceanul Indian, Papua Noua Guinee, Oceanul Pacific, Malaezia. Principalele orașe sunt: Surabaya, Bandung, Yogyakarta, Bogor, Bandar Aceh, Palu.

Republica Indonezia are capitala la Jakarta situată în nord-vestul insulei Java, la gura de vărsare a fluviului Liwung în Golful Jakarta, cu o populație de 10,2 milioane de locuitori (2014) potrivitworldpopulationreview.com. Jakarta este principalul centru politic, administrativ, comercial, financiar și industrial al țării și un important nod de comunicații. De asemenea, este centru cultural cu o serie de universități, academie de științe și muzee. Capitala mai are și o poligrafie, o catedrală romano-catolică, galerii de artă, institute de oceanografie, economie, cercetări industriale și sociale și numeroase parcuri.

Dintre obiectivele turistice din Jakarta amintim: Monumen Nasional sau Monas aflat în centrul Jakartei în Piața Merdeka, monumentul este un obelisc de marmură în vârful căruia se află o flacără aurită; Muzeul Național care cuprinde colecții de artă preistorice, arheologie și etnografie; Muzeul de istorie; Muzeul Păpușilor (Wayang); Muzeul de Artă și Ceramică; Taman Mini Indonesia Indah, un parc cultural care înfățișează case tradiționale din toate provinciile din Indonezia, construite în mărime naturală; parcul natural Taman Safari unde se pot admira îndeaproape tigrii, lame, girafe, urși din America, Europa și Asia.

Captură foto: YouTube


Captură foto: YouTube

Alte atracții turistice: Moscheea Istiqlal din Jakarta — este una dintre cele mai mari din lume; spectacolele cu păpuși desfășurate în insula Java — marionete tradiționale wayang golak și wayang kulit descriu povești bazate pe legende cunoscute. Tot pe insula Java se pot face drumeții în munții Krakatoa, Bromo și Kawah Ijen, unde comunitățile din zonele de munte au păstrat tradițiile. Complexul de temple Prambanan, construit în onoarea zeilor hinduși Brahma, Shiva și Vishnu; Borobudur, sanctuar budist care conține peste 5 km de sculpturi în relief; Sulawesi, numită și “Insula Orhideei”, un tărâm cu munți înalți, văi și lacuri aburinde, în sudul căreia se află Rezervația Naturală Bantimurung, care are mii de fluturi exotici, potrivit turistik.ro. Insula are gheizere și izvoare termale la Karumengan, Kinilow, Lahendong, Leilem și Makule. Tot pe insula Sulawesi se află Torajaland, o zonă în care locuitorii au case bogat ornamentate și își îngroapă morții în poziție verticală, în morminte din piatră. Lanțul de munți vulcanici de pe insula Bali se întinde de la est spre vest, dominat de Muntele Sfânt (Gunung Agung). Pasionații de surfing pot practica acest sport în Bali, Flores, Java, Lombok, Sumatra, Sumba și Sumbawa.

Bucătăria indoneziană este puternic influențată în principal de cea din India, China și Orientul Mijlociu. Orezul este alimentul cel mai des întâlnit, indiferent de zona Indoneziei fiind cultivat pe tot teritoriul țării. Acesta este servit fiert, la aburi ori prăjit. La ocazii speciale se prepară nasi kuning (orez galben). Sosul de alune (bumbu kacang) reprezintă un ingredient principal la masă, ca garnitură sau ca mirodenie pentru mâncărurile principale.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva