Facebook Twitter Email

Republica Gaboneză, cu o suprafață de 267.667 km pătrați și o populație de 1,75 milioane de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com., sărbătorește ziua națională la 17 august. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1960.

Captură foto: YouTube

Este situată în partea central-vestică a Africii și este mărginită de Oceanul Atlantic, de Guineea Ecuatorială, Camerun și Congo.

Captură foto: YouTube

Republica Gaboneză are un relief nu prea înalt, ce include o câmpie litorală cu lagune (în Vest), o regiune muntoasă (Monts de Cristal, Mont Iboundji, Monts de Chaillu, Monts Achango) în centru și una de podișuri, acoperite parțial de savană (în Est și Nord). Fauna este extrem de variată, specifică pădurilor tropicale și savanelor, în Gabon existând, între altele, 80% din cimpanzeii și gorilele din Africa. Orașele principale sunt capitala Libreville, Port Gentil, Lambarene, Moanda, Oyem, Mouila și Franceville.

Gabon atrage, în mod egal, atât turiștii dornici de aventură, cât și iubitori ai naturii. Gabonul oferă verdeața pădurii tropicale, în care abundă flora și fauna exotică, precum cimpanzei, elefanți și gorile; vastele savane din rezervația naturală Lope-Okanda; sute de kilometri de plaje de nisip, lagune și estuare, multe din ele izolate, potrivit globi.ro. Parcul Lope se află în centrul țării și constă în pădure tropicală și savană.

Aflat pe coasta Atlanticului, Parcul Național Loango este unul dintre puținele locuri din lume în care poți vedea elefanți și hipopotami pe plajă, potrivit turistik.ro În Parcul Național Invido, cazarea se face doar în campinguri. Port Gentil, de la gura de vărsare a râului Ogooue, oferă posibilități de pescuit, fiind popular pentru turiștii europeni.

Capitala cosmopolită Libreville, cu o populație de 582.000 de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com, este situată pe malul oceanului și dispune de hoteluri cu vedere la ocean, străzi largi, magazine elegante și clădiri de birouri. Viața de noapte este bogată și abundă în localuri.

Captură foto: YouTube

Muzeul Național conține unele dintre cele mai frumoase gravuri în lemn din Africa, în special în stilul indigenilor Fang, care au influențat lucrările lui Picasso. De asemenea, Catedrala St. Mihail este faimoasă datorită celor 31 coloane din lemn, fiecare dintre acestea descriind o scenă biblică.

Printre alte atracții se numără orașul Lambarene, făcut faimos de doctorul Albert Schweitzer, muzician și specialist în boli tropicale și satul Eteke, faimos pentru meșteșugul local și minele de aur.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva