Facebook Twitter Email

Principatul Liechtenstein, cu o suprafață de 160,5 kmp și o populație de 37.624 de locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este a patra cea mai mică țară a Europei (după Vatican, Monaco și San Marino), fiind situat între Elveția la vest și Austria la est.

Sursa: youtube.com

Micul stat sărbătorește, la 15 august, Ziua națională. Ridicat, în 1719, la rangul de principat al Sfântului Imperiu Roman al națiunilor germanice, Liechtenstein își dobândește independența în 1806, odată cu destrămarea imperiului invadat de trupele franceze conduse de împăratul Napoleon.

Sursa: youtube.com

În 1921, Principatul adoptă o nouă constituție, iar în 1924 formează o Uniune vamală cu Elveția și adoptă francul elvețian ca monedă oficială.

Sursa: youtube.com

Familia regală provine din zona Austriei Inferioare, unde a deținut Castelul Liechtenstein din 1140 până în secolul al XIII-lea. S-a înrudit de-a lungul timpului cu familia Habsburg, numeroși prinți de Liechtenstein fiind sfetnici apropiați ai acestei familii.

Principatul este împărțit în două mari regiuni: Oberland (Sudul) și Unterland (Nordul), compuse din unsprezece comunități, majoritatea formate dintr-un singur oraș: Balzers, Eschen, Gamprin, Mauren, Planken, Ruggell, Schaan, Schellenberg, Triesen, Triesenberg, Vaduz — capitala.

Vaduz, capitala țării, cu o populație de 5.000 de persoane (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este centrul politic, financiar și cultural al țării, potrivit infotour.ro.

Printre principalele puncte de interes se află, potrivitwww.liechtenstein.hartaeuropa.com: Castelul medieval Vaduz, care este reședința permanentă a familiei princiare, din 1938, și, totodată, simbolul acestei micuțe țări europene; Colecția de Artă a statului Liechtenstein, cu cele mai valoroase opere ale lui Rembrandt, Rubens și Van Dyck; Muzeul Timbrelor Poștale, cu exemplare rare din 1912; Muzeul de Schi, în cadrul căruia sunt prezentați cei peste 100 de ani de istorie ai acestui sport; Casa Roșie, o altă construcție medievală, care a devenit emblema capitalei Vaduz și al cărei turn adăugat în timpul unei reconstrucții poate fi văzut de la depărtare; Muzeul Național Liechtenstein, ce deține o expoziție permanentă despre istoria culturală și naturală din Liechtenstein.

Sursa: youtube.com


Castelul Vaduz domină orașul de la o înălțime de 120 de metri, fiind construit pe o latură a unui munte și oferă o superbă panoramă asupra Văii Rinului. Se pare că cetatea a fost construită în secolul al XII-lea, iar pe la 1287 i-au fost adăugate și spațiile de locuit. Fortăreața medievală a fost menționată în documente pentru prima dată în 1322, potrivitwww.tourismus.li.

Castelul a intrat în posesia familiei princiare începând cu anul 1712, partea de vest a acestuia găzduind, până în 1732, apartamentele principilor. De-a lungul timpului, o mare parte a clădirii s-a ruinat, fiind restaurată între 1905-1912, când s-a aflat în proprietatea prințului Johann II. Castelul a fost extins și a devenit, începând cu 1939, reședința prințului Franz Josef II, menționează același site.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva