Facebook Twitter Email

Jamaica, cu o suprafață totală de 10.991 kmp și cu o populație de 2.950.210 (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește, la 6 august, Ziua națională. La această dată, în 1962, Jamaica și-a proclamat independența de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Sursa: youtube.com

Locuită în vechime de indieni arawaki, a fost descoperită de Cristofor Columb la 5 mai 1494. În secolul al XVI-lea, Spania a început colonizarea insulei, aducând sclavi negri din Africa pentru munca pe plantațiile de zahăr.

Din 1665 a devenit posesiune engleză. În 1944, Jamaica a adoptat prima constituție, iar în 1953 și-a câștigat autonomia. Din ianuarie 1958, Jamaica a făcut parte din Federația Indiilor de Vest, componentă a Imperiului Britanic. În urma referendumului din septembrie 1961, statul a ieșit din Federație, iar la 6 august 1962 a devenit independent.

Capitala statului este Kingston, centrul politic, cultural și economic al insulei, și are o populație de 587.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Orașul a fost fondat în 1692, în urma distrugerii orașului Port Royal de un cutremur. A devenit curând centrul comercial al Jamaicăi, fiind declarat capitală politică în 1872.

Orașul-port este situat în zona de sud-est a insulei, mărginit de faimoșii Blue Mountains, fiind cel de-al șaptelea cel mai mare port natural din lume și impresionează simultan prin dimensiune, zgomot și trafic.

Beneficiind de avantajele unui port natural, Kingston a fost, încă din perioada colonială, unul dintre porturile de referință din Caraibe. Și astăzi, orașul, cu bisericile, grădinile botanice, plantațiile de zahăr și grădinile tematice, mai păstrează trecerea colonizatorilor.

Sursa: youtube.com

Kingston găzduiește câteva muzee, printre care Devon House, Galeriile Naționale, Muzeul Arak, iar fanii Bob Marley pot vizita muzeul dedicat legendarului cântăreț. Kingston este locul unde se află principalul campus al Universității Indiilor de Vest, unde se află cele mai multe și importante facultăți ale Universității, potrivit www.turism-360.ro.

Tot aici se află grădinile botanice Castleton Botanical Gardens, Hope Botanical Gardens și Parcul Caymanas. În port, se poate vizita Fortul Charles, una dintre principalele fortificații ce au apărat Jamaica de invadatori.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva