Facebook Twitter Email

Un brad a cărui vârstă a fost estimată la aproape 500 de ani a fost descoperit, recent, în Parcul Național Cheile Bicazului- Hășmaș și a devenit imediat vedeta unui traseu tematic, în încercarea iubitorilor de natură de a-l proteja de hoții de lemne.

Are 40 de metri înălțime, trunchiul său poate fi cuprins doar de brațele a trei oameni și este cel mai bătrân arbore identificat până acum în Parcul Național Cheile Bicazului—Hășmaș.

La bradul secular am ajuns foarte ușor, dinspre orașul Bălan, folosind o mașină de teren a Parcului Național Cheile Bicazului—Hășmaș și fiind însoțită de directorul parcului, Hegyi Barna, și de doi dintre rangerii din zonă, Bereczky Reymont și Laczko Zoltan. Aici se ajunge foarte ușor și pe jos, cei mai mulți dintre drumeți folosind această variantă.

Aveam în plan să mergem la Piatra Singuratică, obiectiv turistic foarte iubit în zonă, dar mi s-a spus că facem o oprire la un popas amenajat pentru turiști și la o potecă tematică, fără să mi se dezvăluie exact despre ce e vorba.

După ce trecem pe lângă popasul amenajat pentru turiști lângă un mic izvor, la care mulți își potolesc setea înainte de a urca pe creste, pornim pe o potecă străjuită de arbori din specii diferite, de la frasin și fag până la mesteacăn și salcie și îmi atrage atenția panoul pe care stă scris: ‘Poveștile seculare ale celui mai bătrân brad din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș’. Priveliștea este superbă și aproape nu-mi vine să cred că la o distanță atât de mică de căile de acces se ascunde o pădure atât de frumoasă. După aproximativ 400 de metri, în fața ochilor mi se înfățișează, semeț, o minune de arbore. Este uriaș, aproape nu-i vezi vârful și e atât de impresionant încât primul impuls a fost să merg și să-l îmbrățișez.

Mi se spune că a fost descoperit recent, din întâmplare, în timpul patrulării rangerilor prin parc și reprezintă un mister cum de a scăpat, până acum, de tăietorii de lemne. Analizând înălțimea, grosimea, solul în care își are înfipte rădăcinile seculare, s-a ajuns la concluzia că are aproape 500 de ani.

‘Am dat peste el patrulând pe teren, din greșeală, pur și simplu. Ne-a atras atenția dimensiunea sa deosebit de mare. Ceea ce este interesant este că este la margine de drum, nu este într-un loc ascuns, este într-un loc accesibil și nu a fost tăiat până acum. Are o înălțime de 40 metri, o circumferință de aproape cinci metri și diametrul este de 2 metri și 10 cm’, îmi explică Bereczky Reymont.

La rândul său, directorul parcului, Hegyi Barna, îmi spune că în parc nu sunt exemplare mai mari de arbori, întrucât pădurile naturale, virgine, se află în zone cu strat subțire de sol și arborii nu au putut ajunge la mărimi considerabile.

‘În parc nu sunt exemplare atât de mari. Pădurile naturale, virgine, au rămas cele care sunt pe stânci, în zonele greu accesibile, iar arborii nu pot ajunge la această mărime pentru că nu au nici cantitatea de hrană și nu pot să-și susțină greutatea în solul acela’, explică Hegyi Barna.

Pentru că și-au dat seama imediat că arborele poate oricând să fie tăiat, mai ales că este la limita parcului, zona nefiind strict protejată, rangerii l-au inclus într-un proiect, au amenajat o potecă tematică, au amplasat mai multe bănci în jurul trunchiului său uriaș și i-au invitat pe iubitorii de natură să-i asculte poveștile.

‘Eu am aproape 500 ani, talia la bază aproape cinci metri și diametrul trunchiului meu depășește doi metri. Cîndva și eu am fost un brăduț firav, am avut locul meu la poalele Hășmașului Mare, binecuvântat de soare și adieri blânde de vânt. Frații mei mai înalți, ceilalți pini și brazi care creșteau în jurul meu, îmi șopteau povești zi și noapte. Am avut tot ce mi-aș fi dorit și, totuși, nu eram fericit pentru că doream foarte mult să fiu ca tovarășii mei mai înalți. S-a întâmplat ca securea oamenilor să mă ocolească timp de jumătate de mileniu și mi s-a împlinit visul’, își spune povestea, de pe un panou situat în apropiere, bradul alb cu dimensiuni impresionante.

Tot de acolo mai aflăm că bradul alb este un arbore de talie mare, care face parte din specia cea mai înaltă de conifere din Europa. Este o specie foarte longevivă, care trăiește până la 700-800 ani, poate depăși 50-60 metri înălțime, cu diametrul trunchiului de până la doi metri. Preferă locurile cu umbră, cu climat răcoros și este mai rezistent la vânt decât molidul.

Bradul secular îi mai atenționează pe cei care ajung în preajmă că un exemplar de talia sa poate produce cantitatea de oxigen necesară pentru trei oameni, ‘de aceea este importantă păstrarea și ocrotirea semenilor mei, a pădurilor naturale virgine și existența codrilor seculari’.

Așezată pe o bancă, la câțiva metri de bătrânul arbore, mă gândesc la câte întâmplări istorice a asistat, la câte bucurii și tristeți a fost martor și câte povești minunate a auzit, dar pe care putem doar să ni le imaginăm.

Directorul Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, Hegyi Barna, îmi dezvăluie că un astfel de exemplar poate cădea foarte ușor pradă tăietorilor de lemne și de aceea a fost nevoie de un proiect de protejare, mai ales că știe pădurari invidioși că trebuie să exploateze doar copaci uscați sau doborâți, iar un asemenea exemplar, ‘din care s-ar scoate multe transporturi de lemne’, trebuie să rămână în picioare.

Și pentru că ocrotirea naturii se învață din primii ani, în proiectul de protejare a bradului de 500 ani, finanțat în cadrul programului Spații Verzi al Fundației pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, au fost atrași numeroși copii din zonă, care au participat la activități de informare și de instruire de tip Junior Ranger, au mers în excursii, li s-au arătat arbori seculari și li s-a explicat cât este de important să fie protejate pădurile virgine.

De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată și arborilor seculari din zona Cheile Bicazului, zeci de copiii din județul Neamț fiind implicați în activități de informare și conștientizare, în cadrul unui proiect finanțat de firmă care exploatează calcar în zonă.

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș are o suprafață de 6.800 de hectare, dispunând de bogății naturale și peisagistice deosebite, precum Lacu Roșu, Cheile Bicazului, Hășmașu Mare sau Piatra Singuratică. Tot aici au fost identificate 1.147 de plante superioare, dar și toate carnivorele mari din România, cum ar fi râsul, lupul sau ursul.

Mii de turiști străbat, anual, traseele din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, admiră peisajele extraordinare și se odihnesc la umbra unor arbori seculari, care le șoptesc povești neștiute și îi îndeamnă să protejeze pădurile virgine ale României.

AGERPRES/ (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva