Facebook Twitter Email

Popasul păsărilor de la Sânpaul, județul Harghita, este o rezervație naturală specială, o Deltă în miniatură situată în cea mai friguroasă zonă a țării, rezervație care reprezintă o raritate la nivel european.

”Popasul păsărilor de la Sânpaul” se întinde pe o suprafață de 210 hectare, cuprinde mai multe heleștee situate în valea râului Homorodul Mare, precum și împrejurimile acestora. Inițial, în locul respectiv a fost o mlaștină, unde poposeau păsările în timpul migrației de primăvară și de toamnă, iar în anii ’80 s-au amenajat lacuri piscicole, pentru pescuit industrial, iar locul a fost declarat rezervație naturală. Și după 1990, zona a beneficiat atât de protecție la nivel județean cât și național, iar acum face parte și dintr-un sit Natura 2000.

Încet-încet, Popasul păsărilor de la Sânpaul s-a transformat într-un mic rai al păsărilor, unde înaripatele se odihnesc atunci când se află în timpul migrației, iar unele dintre ele au început să cuibărească aici.

La rezervația naturală de la Sânpaul se ajunge ușor, accesul făcându-se atât dinspre Miercurea Ciuc, prin Lueta, cât și dinspre Odorheiu Secuiesc.

Cei care vizitează pentru prima dată Refugiul Ornitologic de la Sânpaul se întreabă dacă nu cumva au greșit județul, pentru că vegetația este specifică Dobrogei, cu stufăriș și păpuriș, iar sutele de păsări te duc cu gândul la Delta Dunării.

Potrivit observațiilor efectuate de ornitologi, până în anul 2015, pe teritoriul rezervației au fost observate 265 de specii de păsări, ceea ce este o raritate la nivel european. Dacă multe dintre ele își refac puterile în timpul lungului drum parcurs în timpul migrației, există și 63 de specii cărora diversitatea habitatului le-a oferit loc pentru cuibărit.

”Sufletul” acestui loc este dr. Szabo Jozsef, care efectuează din anii ’70 observații ornitologice aici și care are grijă ca păsările să nu se afle în pericol. Pentru că în această perioadă dr. Szabo nu era în zonă, ghid ne-a fost ornitologul Ambrus Laszlo, voluntar la Asociația Otus din Odorheiu Secuiesc, cel care ne-a dezvăluit faptul că rezervația reprezintă o raritate întrucât, într-un loc atât de mic, a fost observat un număr atât de mare de păsări.

”Observații ornitologice au fost făcute încă din anii ’50, iar din anii ?70 au fost observate săptămânal. A fost un declin în anii ’90, când pescăria de stat a fost abandonată și lacurile au secat, dar după aceea a fost privatizată, lacurile s-au umplut încet-încet și păsările și-a găsit aici un loc foarte bun. (…) În timpul verii sunt mai puține specii, dar mai multe exemplare, iar în timpul migrației sunt mai puține exemplare, dar mai multe specii. Primăvara sunt foarte multe, mai ales rațe, corcodei, lișițe, e o atmosferă de Deltă, cu stuf, cu de toate’, a declarat Ambrus Laszlo.

În timp ce vorbește, ornitologul se oprește pentru a-mi arăta un stîrc cenușiu, o familie de corcodel mare, mai multe berze, lișite, cormorani sau pescăruși.

”Pescărușii au început să cuibărească aici acum 4-5 ai, până acum erau în vizită. Au găsit condiții prielnice și au rămas’, a spus Ambrus Laszlo. În arealul Refugiului ornitologic de la Sânpaul au fost observate păsări dintre cele mai diverse, cum ar fi lebăda, gârlița mare, rața roșie, mai multe specii de chiră, codobatură albă și galbenă, pescărușul albastru, acvila țipătoare mică sau vulturul pescar. Numărul lor este, însă, mult mai mare, motiv pentru care locul atrage ca un magnet iubitorii de fotografie, dar și ornitologii.

Potozky Laszlo este directorul Fundației pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc și un fotograf pasionat de păsări, motiv pentru care își petrece zeci de ore în observatorul de la Sânpaul, de unde surprinde cele mai frumoase imagini.

”Mă atrage abundența numărului de păsări. Am reușit să fotografiez peste 100 de specii de păsări până acum. Evident, cum am puțin timp, mă regăsesc acolo, mă trezesc foarte devreme dimineața, pentru că cea mai bună lumină este la începutul și la sfârșitul zilei și calmul pe care ți-l insuflă când ești în observator și când le privești, te face să uiți de tot stresul cotidian, de toate problemele pe care poți să le ai într-o zi’, spune Potozky Laszlo.

Acesta ne dezvăluie că are și o pasăre preferată—pescărușul albastru—cu care a reușit să facă mii de fotografii.

”Pescărușul albastru pur și simplu mă fascinează, câteodată îmi place să spun că simt un grad de rudenie cu el. Am reușit să fac peste 5000 de fotografii, în ultimii doi ani, cu această specie minunată’, afirmă Potozky Laszlo.

Directorul Fundației pentru Parteneriat, una dintre cele mai mari fundații finanțatoare a proiectelor de mediu din România, consideră că Popasul păsărilor de la Sânpaul se află pe primul loc în Harghita, în ceea ce privește abundența biodiversității.

”Este o zonă foarte specială, mai ales prin prisma faptului că o abundență a biodiversității ca acolo nu găsim nicăieri în județ. Deci, în opinia mea este numărul unu în ceea ce privește biodiversitatea din Harghita. Este un paradis al păsărilor, din studiile și cercetările făcute de anumiți prieteni, ornitologi, am aflat că s-au observat peste 260 de specii de păsări și când spun asta întotdeauna fac o comparație în minte cu Delta Dunării, unde știm că se vorbește de existența a peste 300 de specii de păsări, dar Delta Dunării, fiind raiul păsărilor de pe pământ, putem să ne imaginăm, la o scară mult mai mică ca și teritoriu, ca suprafață, un mini-rai, care are aproape 80 la sută din numărul de specii care se regăsesc în Deltă. Deci, aici, în acest colț de țară, care este mai mult renumit pentru frigurile pe care oamenii le suportă, să avem un asemenea loc, cu o asemenea varietate de specii de păsări și nu numai, fiindcă avem și mamiferele locului—de la căprioare, la vidre—este o binecuvântare’, conchide Potozky Laszlo.

Pe lângă păsări, pe teritoriul rezervației trăiesc și alt specii de animale rare la nivel European, precum broasca roșie de munte, broasca de pământ brună, izvoraș cu burta galbenă, broasca țestoasă de apă, hermelina, nevăstuica, bursul sau vidra.

Pentru a conștientiza comunitatea în legătură cu valorile naturale pe care le are în preajmă, pentru ca mai apoi să le protejeze, Fundația Otus derulează un proiect, în cadrul Programului Spații Verzi, prin care elevii află informații despre rezervația naturală, vizitează locul sau participă la concursuri. De asemenea, au fost editate mai multe broșuri și a fost construit un observator unde va fi montată o cameră video, care va transmite imagini online prin Internet și pasionații de natură vor putea să vadă măcar o mică parte din viața păsărilor de la Sânpaul.

Iar toți cei care doresc să viziteze Delta în miniatură din Harghita trebuie să știe că au de respectat mai multe reguli, normale într-o rezervație naturală, dar totul este compensat de peisajele minunate, de sutele de păsări care îți încântă auzul și privirea, și de liniștea pe care ți-o oferă acest loc.

AGERPRES (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva